Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Identiteit

Ineens schoot het me binnen. En eerlijk gezegd liet het me niet meer los. Ik wilde mijn eigen gedachte verder uitdenken alsof ik een bedrijf kon gaan starten. Want eerlijk gezegd denk ik dat wij, Nederlanders, onze identiteit kwijt zijn.

We hebben geen Nederlands Elftal meer. Dat gekke voetbal verenigt ons en geeft ons het idee dat we als klein land ook ergens meetellen. Dat dit verleden tijd is hoeft geen uitleg.

Onze samenleving is zo gemulticulturaliseerd, dat het erop lijkt dat dit onze identiteit is. De mix van verschillende mensen en culturen in een klein en dichtbevolkt land. Dat is een enorme uitdaging, want nergens op de wereld is het contrast met de cultuur van de buurman zo groot. En nog erger: de Turk, Marokkaan, Syriër, Somaliër of Angolees blijkt wel over een échte cultuur te beschikken. Dat uit zich in geloof, eten en gebruiken. 

En is het daarom, dat wij ons zo angstvallig vast houden aan aan de 'nieuwe tradities'. Bijvoorbeeld het Glazen Huis waar op dit moment geld ingezameld wordt voor het Rode Kruis. Of de Top 2000 op radio 2? Is dat dan onze nieuwe identiteit samen met zenuwachtig gedoe op onze smartphones? De generatie komt eraan, die in zijn leven meer naar een beeldscherm heeft gekeken, dan om zich heen.

Ik ben bang dat wij helemaal geen cultuur hebben. Ja, er is nog onze Koning. Hij spreekt zich af en toe ergens over uit en is er in tijden van succes en treurnis. We kunnen uithuilen en juichen met hem. Maar hij heeft een andere cultuur naast zich liggen. Natuurlijk in een prachtig verpakt Hollands jasje. Maar Maxima zal de polonaise nooit zo lopen, als ze de tango danst.

Dus ik denk dat wij een identiteitsloze natie zijn. We zijn dé grijze muis van de wereld. En klein bovendien. Het is alleen nog wachten tot de zeespiegel echt stijgt.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 20 december 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.5 met 6 stemmen 190Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)