Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gedonder in Keulen

Wat vermakelijk dat er zoveel verwarring is over het gebeuren in Keulen. Voor wie het nog niet wist: Er zijn daar waarschijnlijk heel veel vrouwen aangerand en bestolen tijdens nieuwjaarsnacht. En zelfs verkracht.
Waarschijnlijk; want het is puur op basis van aangiftes.
Ja zo’n zin moet je even twee keer lezen.
De aangiftes staan een beetje onder druk want de politie heeft niets gemerkt, er zijn geen filmpjes beschikbaar en er werd door de dames wel erg met de vinger gewezen naar ‘mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk’.
Want volgens de Duitse politie heeft met zo’n zachte winter elke man wel een kleurtje op zijn gezicht. En de stemming omtrent buitenlanders en vluchtelingen moet toch echt niet omslaan. Dat zou tot flinke sociale onrust kunnen leiden.

Maar de verwarring is opgelost. Vrouwen moeten mannen op minimaal een armlengte afstand houden, het ging niet om Noord-Afrikanen maar met name Syrische vluchtelingen, de politie had wel door dat ‘er wat gebeurde’ in de bewuste nacht maar zag niet de noodzaak en had niet de capaciteit om er iets aan te doen en de vrouwen… Tja, de vrouwen.

Wat deden die daar op het bewuste moment?
Beetje heupzwaaiend feestvieren tussen ‘viriele mannen die gescheiden van vrouwen zijn opgegroeid’ en uitdagend gekleed (zachte winter!) die mannen het hoofd op hol brengen? Waar waren de echtgenoten van die losgeslagen vrouwen? Betreft het hier wellicht een gecoördineerde actie om arme vluchtelingen in diskrediet te brengen om zo een ommezwaai in het asielbeleid te bewerkstelligen, een beetje zoals de Bende van Nijvel in België probeerde te doen maar dan met als doel een verrechtsing van de samenleving?

Met zoveel vluchtelingen zijn aangiftes van vrouwen nauwelijks serieus te nemen. Angst leidt al gauw tot groepshysterie. En als je je geld bent verloren door heftig te dansen en ook nog bleek dat de vrijwillige seks niet zo prettig als van tevoren gehoopt, dan grijpt de zwakke mens naar de laatste strohalm; aangifte doen. Er is niets gebeurd in Keulen wat het daglicht niet kan verdragen. Een typisch geval van eigen schuld, dikke bult.

Ik heb geprobeerd om hetzelfde te doen als wat er eerder is gebeurd: te snelle conclusies trekken. En nee lezer, ik word niet gelukkig van het schrijven van bovenstaande. En ik meen het ook niet. Bovendien zou onze aandacht met name volledig moeten uitgaan naar de slachtoffers. De vrouwen die op schandelijke wijze zijn mishandeld en vernederd. Ongelooflijk dat dit op zo’n schaal heeft kunnen gebeuren.
In 2014 heb ik veel te veel geld gedoneerd aan Serious Request toen het thema Hands off our Women was. Maar achteraf bezien was het toch nog te weinig.

Schrijver: Marcel Harmsen, 8 januari 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 6 stemmen 164Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
9 januari 2016
Tsja beste Marcel, in vind toch dat je een beetje moet uitkijken met zo'n lange, niet gemeende inleiding. Eergisteren nog schreef Skald een column die je in Keulen kon horen donderen over dit onderwerp. Hoewel de hyperbool van de omkering een verrassende satirische stijlfiguur is, is het voor mij een vraag of die voor dit onderwerp en in deze tijdscontext niet te veel verwarring schept, terwijl iedereen zit te smachten om de verlossende en verkoelende stem van de humane rede. Of de wijze rust van het uitgebalanceerde pleidooi, die in je laatste alinea doordringt. Al te lang zit de menselijke geest vast in het bipolaire programma van links en rechts, voor en tegen, arrogantie en deemoed, dat knaagt aan de wankele peilers van de brug tussen onze beide hersenhelften. Ik zou niet graag willen zien dat de giftige mistdeken van argwaan, 'double-speak' en spinboktorren zich verder gaat verdichten om ons allen te storten in de ondoorzichtige hel van niet-meer-in-de-verste-verte-kunnen-ontwaren-wat-wel-of-niet-waar-is.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
8 januari 2016
Ik durf nog wel een stap verder te gaan, Marcel. Want als ik hoor dat volgens 'anonieme agenten' sommige daders c.q. verdachten gezegd zouden hebben: "je kunt me toch niks maken, ik haal zo een nieuwe verblijfsvergunning" en: "mevrouw Merkel heeft me hier uitgenodigd", nou.... dan krijg ik toch een diepdonkerbruin vermoeden dat die zogenaamde anonieme agenten een enorme politieke agenda in hun kontzak hebben zitten, en dan druk ik mij nog heel eufemistisch uit!

Dat ze eerst maar eens alle feiten op een rij krijgen, en als die allemaal met wettelijke bewijzen onderbouwd zijn, dan kunnen we onze conclusies trekken. En dan heb ik het dus niet over wat die vrouwen gebeurd is, want dat dat niet deugt, daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar de populistische conclusie omtrent de daders komt een beetje te goed van pas in de politieke hoek van meneer Henk en mevrouw Ingrid.

Dat gezegd hebbend: als er ook maar één dader een politiek vluchteling blijkt te zijn, dan mogen ze die meneer meteen terugsturen naar het land waar hij vandaan komt, want iemand die voor zijn veiligheid vlucht en vervolgens de veiligheid van anderen niet respecteert, die verspeelt zijn rechten op asiel. Punt uit.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)