Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Panama

Ik moest eerlijk gezegd even opzoeken waar het land ook alweer precies lag. In puberale tijden heb ik vast eens moeten stampen, waar Panama lag. Voor de jongere lezers, stampen betekent dat je je best doet om iets te onthouden. Een soort hersen-googlen.

Ho, wacht! Het is zondag. Ik zal niet de docent uithangen. Niet leuk voor de docenten en al helemaal niet leuk voor de net ontwakende pubers mét taalinterresse die mogelijk mijn column lezen.

Allen welkom.

Toch een beetje Geografie: Panama ligt in Midden-Amerika. Als u uw ogen dicht doet (na het lezen) en vanuit de Verenigde Staten omlaag gaat, dan wordt het na Mexico smaller en smaller. Vlak voordat u dan bij het weer brede Zuid-Amerika aankomt (Colombia), treft u Panama. Daagt er al iets? Om het makkelijk te houden is de hoofdstad Panama-stad. Die had ik het liefste bij mijn topografie toetsen!

Genoeg geleerd vandaag.

De afgelopen week werd ik af en toe uit mijn dagelijkse beslommering gewekt, als ik de term 'Panama Papers' hoorde. Heeft u het ook gehoord? Ik had het erg druk deze week en was soms een beetje slordig met mijn concentratie. De term had me wel steeds in vervoering gebracht. Ik zag in mijn gedachten een waanzinnige Rockband op een groot festival: The Panama Papers.

Helaas.

Gedesillusioneerd las ik enkele dagen later wat het werkelijk was. Een document waarin precies beschreven staat, hoe er via Panama gefraudeerd wordt. Witwassen van zwart geld dus of zwart geld gewoon zwart houden. Onbekenden en bekenden, zoals Clarence Seedorf en Lionel Messi, worden genoemd als fraudeurs die voorkomen in het document. 

Ik vond het eigenlijk helemaal niet zo interessant, dat frauderen. Het gebeurt. En vast ook vaak en veel. Maar veel interessanter vond ik: Panama!

Panama. Het klinkt zo fijn. Eerlijk gezegd raakte ik enthousiast over de mogelijkheden! Ik wilde zelf gewoon nog meer weten over deze redelijk onbekende lap grond in Midden-Amerika. 

Een lekker resort zal er wel zijn, stelde ik me voor. Die fraudeurs zijn vast wel even langsgekomen om naar hun geld te kijken. En die gaan niet in een simpel hotelletje liggen. Dus de goede accommodatie is er!

Lonely Planet vertelde me ook nog over twee Nationale Natuurparken, een fantastisch wit strand, met prachtige duikmogelijkheden, meer dan 900 vogelsoorten en geweldige surf- en zeilmogelijkheden! Ik overweeg snel een keer te gaan en misschien wat handtekeningen en selfies met sterren te scoren.

Dus wanneer ik het nieuws hoor over de Panama Papers, droom ik lekker eventjes weg over mijn voorgenomen vakantie. Met dank aan de fraudeurs natuurlijk!

Schrijver: Gustaf Kreuz, 10 april 2016


Geplaatst in de categorie: woonoord

3.2 met 4 stemmen 360Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 april 2016
Ik ken het Panamakanaal als geografisch opgedreund item, maar nu weet ik dus wat ze daar allemaal in wegsluizen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)