Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geleende fiets

Ooit zag ik een teleurgestelde gedeputeerde die de verkiezingen had verloren en daardoor zijn functie zou kwijtraken. Hij vond het niet leuk, maar droeg het als een man. ‘De functie,’ zei hij, ‘is niet meer dan een geleende fiets. Je mag er een tijdje op rijden, maar daarna gaat iemand anders verder.’

En zo is het.

Zo is het leven. Elke rol in je leven is een geleende fiets. Of je nu gedeputeerde wordt, of computerdeskundige, of militair of magazijnbeheerder: je mag het even doen en als je weg gaat, doet iemand anders het. Als het nog nodig is tenminste.

Leonard Cohen zingt daarover in Passing Through. Adam, Jezus, Washington en Roosevelt kwamen langs en streden hun strijd, maar bouwden iets – of braken iets af – maar eigenlijk zijn ze slechts passanten. Passanten op een geleende fiets.

Dus als je ooit denkt dat je alle moslims of christenen moet uitmoorden. Of als je ooit denkt dat je alle Russen van de Olympische Spelen moet weren. Of als je ooit denkt dat de wereld zich aan jou moet aanpassen, denk dan even dat de wereld, waar je even bent, niet meer is dan een geleende fiets.

Na jou geen zondvloed. Maar andere passanten.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 19 mei 2016


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.9 met 8 stemmen 161Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 mei 2016
Passanten zijn voorbijgangers en ja, dat zijn wij allemaal, maar sommige 'voorbijgangers' hebben geestesgoed gelanceerd, dat blijvend is. Om Jezus af te doen als een passant gaat mij te ver.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)