Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rood-Wit-Blauw

Van het een komt altijd weer het ander. Zo schijnt het te moeten of willen werken. Is u dat ook opgevallen? Ons leven is een schier eindeloze aaneenschakeling van oorzaken en gevolgen. Alleen door ons stinkende (vanwege zweten) best te doen wanneer we ergens over nadenken, en de gevolgen van nieuwe inzichten zonder uitvluchten te implementeren, kunnen we die ketenen doorbreken. Als laboranten die met DNA-ketens manipuleren.

Niemand doet dat. Waarom niet? Vanwege de onrust die dat veroorzaakt. Het haalt ons uit onze vastgelegde gewoontes (de bestaande circuits in onze hersenen, die onze emoties veroorzaken die in opstand komen tegen veranderingen). Individuele personen doen dat niet. Groepen mensen doen dat niet (want die zijn door dezelfde ideeën met elkaar verbonden). Landen, regeringen, legers, banken, geloven, noem maar op, doen dat niet.

Individuen die anders gaan denken dan de groep waar ze toe behoren, worden afgestoten omdat de 'andere' gedachten die ze met zich meedragen in hun eigen interne circuits andere effecten veroorzaken. Ze lachen niet meer om dezelfde grapjes. Ze klappen niet meer op dezelfde momenten. Ze eten plotseling geen vlees meer. Ze gaan andere boeken lezen. Het is een feest voor de geest om die dingen in het dagelijks leven te zien gebeuren.

En dan zijn we aangeland bij onze nationale en internationale trots: elkaar overtuigen van de juistheid van onze opvattingen. En de onjuistheid van hun overtuigingen.

Daarom hebben wijze mensen rood wit en blauw in onze vlag gezet. En in die van Frankrijk, Engeland, Luxemburg, Wit Rusland, de VS, en vele andere landen. Daarmee willen die wijze ontwerpers van nationale intentie-emblemen zeggen:
We kiezen voor rood, omdat die kleur onze gemeenschappelijke, in ons bloed vastgelegde opvattingen vertegenwoordigt van wat juist is en wat niet juist is. Daarbij incalculerend dat juist komt van Justitia, ofwel rechtvaardigheid (op principes gebaseerde koers).

We kiezen voor wit omdat we open zijn om nieuwe ideeën toe te laten die door nieuwe omstandigheden worden aangeleverd, zoals veranderende tijden en ontwikkelingen in wereldverband.

We kiezen voor blauw omdat we erkennen dat de manieren en wetten die gelden op onze blauwe planeet Aarde leidend dienen te zijn voor ons gedrag.

Schrijver: Ton Hettema, 28 mei 2016


Geplaatst in de categorie: wereld

3.7 met 6 stemmen 114Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)