Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Altruïsme

Het werd me zomaar gezegd. In een echt gesprek ook nog. Het woord kende ik wel, maar toen ik mijn gesprekspartner het hoorde uitspreken, kwam de klank me niet bekend voor. Mijn hersens voorzien mij doorgaans van elke informatie die ik nodig heb. Ze haperen niet veel.

Deze keer wel.

Ik voelde de leegte boven in mijn hoofd. Het leek alsof mijn hersenen terugschakelden naar de eerste klas van de basisschool: Lettergrepen. In mijn hoofd verdeelde ik namelijk eerst het woord:
Al-tru-ïs-me. Dat was het woord dus. Vervolgens vroeg ik de betekenis op, aan mijn grijze massa. Maar hoe ik ook geduld oefende, het bleef stil. Akelig stil.

Mijn gesprekpartner ratelde in hoog tempo verder.

Er waren gelukkig verzachtende omstandigheden. De man tegenover mij bracht het woord in een stelling: 'Egoïsme is nodig voor altruïsme.' Met mijn hersens in de wachtstand kwam ik niet verder en ik pikte het gesprek weer op. Heel dit tafereel dat ik u vertel, moet twintig seconde geduurd hebben. Maar het gaf me de gave om nog verrast te kunnen woorden door taal.

Dat was me al een tijdje niet meer gebeurd.

Op een later moment, toen ik alleen was, ben ik gaan proeven: Altruïsme. Ik sprak het hard en zacht uit. Snel en langzaam. Mijn tong maakte onwennige kronkels. Het smaakte als goede wijn, gedronken uit een oeroude kelk uit de Romeinse tijd.

Later vond ik natuurlijk ook de betekenis: een ander behulpzaam zijn. Ik moest even schakelen. Vond ik achteraf dat mijn gesprekspartner iets waardevols tegen me had gezegd? Toen ik het had uitgedacht, kwam er een glimlach op mijn gezicht. Ik had nog iets te doen in mijn leven, met het kado van deze nieuwe wetenschap:

Aan mezelf denken is nodig om behulpzaam te kunnen zijn voor een ander.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 5 juni 2016


Geplaatst in de categorie: taal

3.2 met 6 stemmen 184Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
6 juni 2016
Gustaf, graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)