Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lucy in the sky of science

Gisteren las ik in de krant dat Lucy uit een boom is gevallen en daarbij breuken opliep, waardoor botten in haar ingewanden zijn gedrongen en zij ter plekke is overleden. Zij is overleden, volgens de NRC, onder een boom die langs een ondiepe beek stond.

Lucy is een australopithecus afarensis wier lijk op 24 november 1974 is gevonden, maar die ongeveer 3,2 miljoen jaar geleden overleed. De details van haar dood zijn zo precies, dat je haast zou toevoegen: voorlopig wordt aangenomen, dat ze niet door een misdrijf om het leven is gekomen.

Het wetenschappelijk onderzoeken naar lang overleden lijken gaat dus steeds nauwkeuriger. Als dat met Lucy zo doorgaat, komt over dertig jaar een nieuw rapport. Dat ze uit de boom viel, omdat ze probeerde een vrucht te plukken van een uitgestorven soort bomen. Doordat de vrucht niet rijp was, zat de vrucht iets steviger vast dan ze verwachtte en verloor ze haar evenwicht. Ze kon nog net ervoor zorgen dat ze met haar benen naar beneden viel, dat is nu al bekend, want ze brak ook iets in haar been in verticale richting, maar doordat ze een beetje stram was, kon ze niet goed doorbuigen en klapte ze te hard op de grond.

En de hoogte was, laten we zeggen dat ze dat ook ontdekken, 12,67 meter.

Als onderzoek zo precies wordt, wordt het leven voor misdadigers wel helemaal ingewikkeld. Er zijn nauwelijks nog feiten bekend van 3,2 miljoen jaar geleden, maar als alles wordt verzameld van een inbraak van gisteren, kunnen ze over 3,2 miljoen jaar nog vaststellen wie het heeft gedaan, waarom en of hij spijt heeft van zijn daad.

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 1 september 2016


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4.0 met 6 stemmen 124Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)