Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Algemeen belang

De heer Kanarie kan niet meer. Hij heeft aan wethouder Den Bulder uitgelegd hoe belangrijk het is. Hij heeft het aan alle fracties in de gemeenteraad uitgelegd en iedereen is vol begrip en wil wel toegeven, maar helaas, helaas, het kan niet anders.

‘Maar waarom, waarom dan niet?‘ vraagt mijnheer Kanarie, en het antwoord is steeds weer hetzelfde. ‘Als het anders kon, dan zouden we het doen.’ Een ambtenaar legt vriendelijk uit dat het de bevoegdheid van wethouder Den Bulder is en de wethouder geeft aan dat hij een afweging moet maken en precedentwerking moet voorkomen.

‘Maar niemand bedenkt wat ik heb bedacht!’, zegt mijnheer Kanarie, en dat vindt Den Bulder ook. Maar ja, het kan, hè, het kan dat iemand ook een boot wilde met een restaurantje erop en een bed en breakfast. Het bestemmingsplan laat het niet toe, helaas, helaas, hoe graag Den Bulder ook wil. ‘En wat dan, als nog iemand een restaurantje naast mij wil beginnen, wie heeft daar last van!?’

Natuurlijk niemand, geeft Den Bulder toe, maar hij moet nu eenmaal de juiste procedures volgen en tja, het bestemmingsplan, hè, dat is door de gemeenteraad vastgesteld, daar kan hij natuurlijk niet zomaar iets aan veranderen. Het leidt alleen maar tot gedoe.

‘Maar ik heb met alle partijen in de gemeenteraad gesproken en iedereen vindt het goed!’ Natuurlijk, dat is ook zo, maar de precedentwerking. Als straks iedereen een restaurantje met een B&B wil, waar blijven we dan? Hij vindt het prachtig, als persoon, maar als wethouder en lid van het college kan hij niet anders dan de wet handhaven, de wet houden, vat je hem, haha!

‘Ik kan niet lachen.’ Nee, sorry, dat begrijp ik, ‘maar’, zegt de wethouder, ‘ik moet mij aan procedures houden.’

‘Maar voor de Hornbach heeft u het bestemmingsplan wel gewijzigd!’ Nee, ja, maar dat klopt, maar dat is een heel andere zaak, hè, dat moet mijnheer Kanarie toch begrijpen, dat gaat om werkgelegenheid. ‘Maar dit is mijn werkgelegenheid!’ Natuurlijk, maar het is een heel andere zaak, hè, die van Hornbach hebben juristen dus, of nee, Hornbach levert veel meer banen, dus dan is er een algemeen belang. ‘Maar ik wil ook een baan!’ Natuurlijk, u kunt bij Hornbach gaan werken, glimlach, sorry, maar het is voor u maar één baan, hè, dat is toch niet echt een algemeen belang.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 8 september 2016


Geplaatst in de categorie: politiek

4.3 met 6 stemmen 100Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
10 september 2016
Goed beschreven hoe de irrationaliteit van kleine burgertjes die een portefeuille beheren, werkt. De machteloos makende illogica van de plaatselijke politiek is bestuurlijke alzheimer eerste klas. Zolang deze mentaliteit de dorpen en steden, de landen en volkeren van de wereld in de banken van de kleuterschool houdt, leven we allemaal in een mooi aangeklede versie van Noord Korea.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)