Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nobelprijs voor het lelijkste gebouw

Zernike is een campus van de universiteit van Groningen. De bedoeling was dat de hele universiteit daar naar toe zou verhuizen, maar dat is nooit gebeurd en gelukkig is dat nooit gebeurd. De campus was jarenlang een kale vlakte met een paar gebouwen.

In één van die gebouwen studeerde ik sociale geografie. Het was op één van de hogere etages van een lelijk gebouw, WSN, dat wel mooi was, want geografen hebben graag uitzicht. En je hoeft voor uitzicht niet in een mooi gebouw te zitten, als het maar hoog was en dat was WSN. Wij geografen keken uit over Stad en als we de andere kant op keken, keken we naar het Ommeland. Alleen dichtbij stond een gebouw dat zo mogelijk nog lelijker was dan WSN.

Nu, dertig jaar later, heet WSN Duisenberg en kijkt het neer op grote hypermoderne gebouwen, blauw, geel, oranje, groen, noem maar op. De geografen zijn verhuisd naar de Smitsborg, een gebouw dat naar binnen lijkt te kijken en dat is eigenlijk ook zo, maar binnen staan moderne computers waarmee je de hele wereld kunt zien – dus geografen voelen zich daar thuis. De kale vlakte is ondertussen vol met nieuwe architectonische hoogstandjes.

Daarmee is het lelijkste gebouw op de campus alleen nog maar lelijker. Het heet ook nog gewoon FWN. In dit gebouw werkt Ben Feringa, u weet wel, de Nobelprijswinnaar uit Groningen. Hij werkt in het goedkoopste gebouw. Het lelijkste gebouw. En het heeft geen uitzicht, want het is te laag en met zijn computers kijkt hij ook niet over de globe.

Hij kijkt naar moleculen. Het bewijs is geleverd: je wint Nobelprijzen met onderzoek en niet met gebouwen. Some times they are not a-changing.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 1 december 2016


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.8 met 6 stemmen 229Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)