Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leuk

Zoals altijd tegen het einde van het jaar komt de tijd van bezinning en terugkijken. Ook wat de taal betreft kijken we terug op welke nieuwe woorden zijn ontstaan en welke woorden we in het volgende jaar niet meer willen horen. De nominaties zijn inmiddels bekend. Eén van de woorden die 2017 volgens een deel van onze medemens niet meer over de tong mag rollen is "leuk". Nu is daar op zich niks mis mee. We leven in een vrij land waar meningen geuit mogen worden. Het was meer de reden waarom, die in het nieuws gemeld werd, die mijn verbazing schepte. "Leuk" zou namelijk nietszeggend zijn.

Nu vind ik mezelf als 30plusser nog lang niet bij de bejaarden (ook een genomineerd woord) horen, maar toch dacht ik meteen dat je in "mijn" tijd er gewoon voor uit mocht komen dat je iets leuk vond. Nu ben ik het er wel mee eens dat na een "leuk" een "omdat" hoort. Maar dat is net zo goed het geval bij het woord "nietszeggend".

Misschien gaat het niet zozeer om het woord, maar meer om de houding waarmee het woord regelmatig gepaard gaat. Alsof je na de mededeling iets leuk te vinden automatisch een punt kan plaatsen. Mogelijk is het een dooddoener geworden om iets te 'leuken'. Of is het een indirect gevolg van de Facebook cultuur, waar we ons met zijn allen in geworsteld hebben.

Ik ben er wel een voorstander van om een alledaags woord weer sexy en swingend te maken. Probeer maar eens een synoniem voor 'leuk' te vinden. Ik heb het geprobeerd. En 'plezierig' en 'aardig' werden me het het meest aangeboden. Maar neemt u maar eens een 'leuk-situatie' in gedachte. En roept u dan eens hard op 'Plezierig!' of 'Aardig!' met de intentie iets leuk te vinden. Dat smaakt als jus d'orange na tandenpasta. De mond was schoon en ineens is er de vieze smaak.

Taal is wat het is. Woorden zijn de materialen om iets moois te maken. Gele verf is ook niks voor mij, maar wanneer ik de Zonnebloemen van Van Gogh bekijk, ben ik wat blij dat het bestaat. De woordenlijst bestond uit tien woorden en uitdrukkingen, waarvan 'leuk' er dus ééntje was. Ik heb daarmee de volgende zin voor u gemaakt:

'Ik heb zoiets van, het is absoluut een uitdaging en leuk zeg maar, als alle bejaarden hun groentjes en diervriendelijke vlees met bubbels mogen nuttigen.'

Laten wij als taalliefhebbers deze zin gaan gebruiken om de woorden weer onderdeel van onze taal te maken. Een soort tegengeluid. Dan kan 2017 toch best leuk worden?


Geschreven door: Annette Hier & Gustaf Kreuz

Schrijver: Annette Hier
Inzender: Gustaf Kreuz, 4 december 2016


Geplaatst in de categorie: taal

2.7 met 3 stemmen 440Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)