Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

MEDITEREN (Zoektocht naar Verlichting 3)

De volgende halte op mijn zoektocht naar verlichting is een YOGA c.q. MEDITATIEbijeenkomst. Ontspannen loop ik de zaal binnen en ga op een matje zitten. In kleermakerszit. Omdat iedereen dat doet. Om mij heen dertien vrouwen. Mannen doen kennelijk niet aan yoga en mediteren. Behalve ik. En de leraar die tegenover ons zit.

‘Sluit uw ogen en richt uw aandacht op uw navel en adem er diep en langzaam naar toe,’ zegt de leraar, door de dertien dames, vlak voor de les begon, gekscherend Swami Flauwi Khul genoemd, maar dit geheel terzijde.

Het ademen lukt maar met mate en ik zit niet lekker. Wellicht iets teveel wodka gisteravond. Dan een stem bij mijn oor: ’waarom zit u zo raar?’
De leraar!
Ik open mijn ogen: ‘Eh..ik zit normaal gesproken op een stoel. Of een bank. Whatever. Mijn rug laat dergelijke kronkels helaas niet toe.’

Swami Khul kijkt naar de anderen. Ik ook. Iedereen zit keurig met rechte rug diep te ademen. Alleen ik niet. Beetje gênant…op z’n minst.
‘De bedoeling is dat u bij uzelf naar binnen gaat, meneer Van Gellekom. Door naar uw navel te gaan brengt u uw aandacht weg van uw hoofd en het denken. Chaotisch denken, als ik het goed inschat bij u.’
Hij glimlacht. Ik niet.

‘De volgende stap,’ hervat hij zijn betoog, ‘is dat u zich concentreert op het woord, ook wel "mantra" genoemd, AUM. Aum is de oerklank of de Universele klank waardoor het hele universum vibreert. Je kunt dan via passieve concentratie op die mantra alle gedachten overstijgen en in contact komen met het zuivere bewustzijn, de bron van ‘creatieve intelligentie’. En wellicht gevolgd door de door u gewenste verlichting.’
Ik kijk hem aan. Toch wel onder de indruk.

'Bent u gisteravond op tijd naar bed gegaan, Van Gellekom?'
Van Gellekom, nu! Niet meer menéér Van Gellekom.
‘Eh...om drie uur, en maar twee wodkaatjes gedronken.’
‘Ik adviseer u om geen alcohol meer te drinken, Van Gellekom. Ik adviseer u al uw begeerten te beteugelen en verder: niet stelen, niet liegen, niet doden. Dat soort dingen. Dat is de kortste weg naar verlichting.’
‘Wodka is geen alcohol, meneer,’ piep ik enigszins uit mijn evenwicht gebracht. ’Wodka is a way of life.’
‘Mediteren of verlichting ook, Van Gellekom. U zult moeten kiezen.’

Daarna doen wij oefeningen (asana’s). De kopstand weiger ik. Ik leg Swami Khul uit dat ik geen baan als acrobaat ambieer. Hij is het niet met mij eens maar moet wel lachen.

Bij het afscheid zegt hij, met gevouwen handen, namaste tegen mij.
Hij ziet mijn verbijsterde gezicht en legt uit: ‘Ik groet met dit woord het Goddelijke in u, Van Gellekom….’
Maar natuurlijk!

Zoals mijn eigen Zen Goeroe al zei: "Ware kennis bestaat erin te weten dat je niets weet."

Schrijver: van Gellekom, 2 januari 2017


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.5 met 13 stemmen 506



Er zijn 11 reacties op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
5 januari 2017
Email:
agschulzziggo.nl
Iets opmerken of inbrengen dat een meerwaarde toevoegt aan de reacties zal mij niet lukken. Wat dat betreft kan ik me nog het best vinden in de reactie van Frans Goossens.

Voor mij is de schrijftrant en de opmaak van Karel Jong een vermeende herkenning, die een beeld van een gewaardeerde columnist in mij oproept. Helaas schrijft hij al een poosje niet meer op deze site. Uiteraard is dit een zeer persoonlijke waarneming.

Rest mij nog te willen opmerken, dat een uitwisseling van reacties onder deze column, soms scherp maar wel met respect gevoerd, mij méér aanspreekt dan een simpele waardering of een groot aantal bezoekers zonder een enkele reactie. Uiteraard is dit eveneens een op mijn gevoel gebaseerde uiting.
Naam:
van Gellekom
Datum:
4 januari 2017
Scherpe observering. Er is een familieband. Verder gaat het niet. Waar de lezersaantallen aan liggen qua persoon ia mij eveneens onbekend.
Naam:
Karel Jong
Datum:
4 januari 2017
Of ik 'in de marge van zinvolle feedback' blijf, is onbelangrijk . Andere boeiende zaken trekken meer mijn aandacht. Immers, ga ik via 'close reading' teksten bezien van Van Gellekom en de heer of mevrouw van der Riggel, dan meen ik veel overeenkomst te zien. Vooral op punten van lolligheid, absurditeit, gefingeerde personen, absurde namen, de aanpak van (scherts)dialogen en de onderwerpkeuze. Of ik dat goed zie, weet ik uiteraard niet zeker.

Beiden willen trends en rariteiten op de schop nemen. Indien mijn observatie klopt, blijft bij mij verbazing heersen over de rare verschillen in lezerstallen. Gellekom relatief veel en van der Riggel maar matig. Hoe valt dit eigenlijk te verklaren? Ik gun ieder zijn of haar succes. Maar soms zie ik in de publieke waardering merkwaardige jojo-effecten. Gellekom en Riggel zijn immers twee schrijvers met een enigszins vergelijkbare aanpak. Of betreft het hier eigenlijk 1 schrijver? Nee, dat is natuurlijk uitgesloten. Toch?
Naam:
Frans Goossens
Datum:
3 januari 2017
Email:
f.m.goossensgmail.com
Soepele en humoristische overdenking betreffende de persoonlijke ervaring betreffende mediteren. Zoals gezegd is commentaar altijd welkom. Karel Jong blijft in de marge van zinvolle feedback. Ik kijk uit naar je volgende column!
Naam:
van Gellekom
Datum:
3 januari 2017
Karel Jong: Ik ben om.Je hebt helemaal gelijk.
Gabriëla Mommers: het is niet dat ik iets op de hak wil nemen want ik neem het spirituele heel serieus. Ik ben het met je eens dat zelfspot en humor moet kunnen, anders gaat het nog verder mis met de wereld. Maar dat er veel meer is tussen hemel en aarde, daar ben ik na mijn lange zoektocht wel van vertuigd.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 januari 2017
Ik heb me eens tegelijkertijd door iets van vijf vrouwen laten masseren. Jij had je door die zestien vrouwen kunnen laten masseren. Ik zweer je, veel effectiever dan dat quasi-heilige gedoe.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
2 januari 2017
Als spiritueel ingesteld mens vind ik het prima dat ook het thema spiritualiteit op de hak wordt genomen. Redelijk vermakelijk ook wel. We moeten onze eigen leefwijze of levensovertuiging nooit zo serieus nemen dat we er geen grapjes meer over verdragen. We hebben op het wereldtoneel gezien waar dat toe leiden kan. Zelfspot en tolerantie gaan wat dat betreft hand in hand.
Naam:
Karel Jong
Datum:
2 januari 2017
Columns zijn hier niet geplaatst om overgeslagen te worden. Ik lees dat vaker. Waarom? Bepaalde stijlen worden gewaardeerd. Soms is er wat zuiniger commentaar. Enige irritatie hoort bij het schrijversvak. Toch? U moet ook mijn commentaar niet overslaan. Zonde! Al dat overslaan en negeren. Helemaal niet nodig. U gaat toch onverstoorbaar uw eigen gang. Da's heel mooi. Maar er kan af en toe anders over worden gedacht. Tenzij de redactie commentaren sowieso verbiedt. Lekker rustig. Wel saai natuurlijk.
Naam:
van Gellekom
Datum:
2 januari 2017
Beste Karel Jong, het staat u geheel vrij mijn columns over te slaan. Wellicht dat u dat ergerlijke irritatie bespaart. Zelf ga ik toch maar op de ingeslagen weg door als ik u niet ontrief
Naam:
Jager
Datum:
2 januari 2017
Lekker geschreven. Die laatste zin dekt de hele lading. Top
Naam:
Karel Jong
Datum:
2 januari 2017
Van Gellekom melkt zijn 'succesformule' een fractie te veel uit, naar mijn idee. Bovendien is grapjes maken over dit thema wel heel erg gemakkelijk. Daarnaast is het aalgladde pad van de humor voor veel schrijvers een mijnenveld. Anders gezegd: een keer lollig zijn biedt geen garantie voor succesvolle vervolgen.

De tamelijk extreme wisseling in lezerstallen komt tikje vreemd over. Maar het is ook goed mogelijk, dat de formule van deze dagcolumnist bij tijd en wijle ook zuinigjes wordt ontvangen. Hetgeen niet wegneemt, dat ook dit thema van spirituele routes op zich een ontspannen benadering vraagt. Dan wel liefst in enige variatie. En met vermijden van al te puberale humor, als u mij deze wens toestaat.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)