Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nieuw nieuws is geen nieuws

Een paar jaar geleden waren mensen verheugd, omdat internet iedereen de gelegenheid bood nieuws te brengen. Nieuws werd gedemocratiseerd. De journalisten konden erbij staan en er naar kijken, maar als er iets gebeurde zou er vaak iemand eerder bij zijn en het eerder op internet zetten, dan welke krant of zelfs radio of televisiezender kon brengen.

Nu we in de tijd zitten, blijkt dat dit fenomeen wordt misbruikt door allerlei mensen die het niet om de waarheid gaat. In de Balkan zijn er jongeren die geld verdienen met fake nieuws, de Russen schijnen het te misbruiken om bepaalde presidentskandidaten te helpen en anderen dwars te zitten. Natuurlijk kan Jan met de Pet nog nieuws op internet zetten, maar niemand ziet het en niemand controleert het.

Maar nieuws dat aandacht trekt, blijkt vaak verzonnen. Het is daarmee erg gevaarlijk om nieuw nieuws te geloven – zeker nieuw sensationeel nieuws. Daarom heb ik de volgende redenering: nieuw nieuws is geen nieuws, nieuws van gisteren is half nieuws en belegen nieuws is echt nieuws.

Dus echt nieuws is niet nieuw.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 12 januari 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 8 stemmen 217Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
12 januari 2017
Er is altijd veel geroddel, achtergeklap, gerucht, verlakkerij, broodje aap en misleiding in omloop in de wandelgangen, gehoorgangen en breincircuits der mensheid. De stelregel van Gabriëla kan ik onderschrijven, en dan nog blijft het moeilijk om bepaalde gebeurtenissen te duiden, bij gebrek aan informatie over de (geheimgehouden of verdraaide) feiten, zoals de moord op JFK of de rampen met Twin Towers of MH17. Misschien is het beste resultaat dat een individu kan verwachten dat hij of zij door serieuze waarheidsvorsing steeds alerter wordt om de vele gedaantes van de leugen te herkennen..
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
12 januari 2017
Ik kan het helaas niet eens zijn met je stelling, hoewel ik de gedachtengang goed invoelen kan. Er staat echter enorm veel onzin op het internet, inclusief heel veel 'oud' nieuws. Je kunt grofweg 30% geloven van wat je leest, en 70% dien je met vele grote korrels zout te nemen. Want ook als iets achterhaald is, blijft het vaak toch nog als feit ergens op een website of in een artikel staan. Mijn stelling: vertrouw niets, check alles, en trek altijd je eigen conclusies.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)