Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Normale Nederlander (NN)

Deze Nederlandse jongen die op een mbo-school gaat zit in een heel lastig parket. Hij doet een opleiding voor beveiliger. Hij is dus voor law and order en vindt veiligheid belangrijk. Terrorisme, ik weet het zeker, moet volgens hem bestreden worden.

Hij is van Marokkaanse komaf, maar dat kun je niet horen. Ik vermoed dat hij ergens in Nederland is opgegroeid, maar ik kan ook niet horen waar. Hij is de enige van de klas die zegt dat hij het niet vindt horen dat twee homo’s hand in hand lopen. Dat is op de Nederlandse televisie van links tot rechts een onfatsoenlijke mening. Maar hij vindt het wel. En de Nederlanders die zich allemaal moreel de hogere vinden, vinden dat hij dat wel mag vinden, maar het is natuurlijk een achterlijk standpunt. Wellicht, maar niemand zegt het, ingegeven door zijn geloof.

Wel zegt één van de Nederlanders om hem te verdedigen, dat veel mensen afkomstig uit bepaalde dorpen in de bijbelbelt ook vinden dat homo’s niet hand in hand mogen lopen. Maar, is de impliciete boodschap, die hebben natuurlijk ook een achterlijke godsdienst. Dat wordt niet gezegd.

Wat wel wordt gezegd is de vraag van een andere Nederlander van Marokkaanse afkomst. Die vraagt of de jongen wel eens in Marokko komt. Jawel, is het antwoord. Daar lopen alle mannen hand in hand, zegt de Nederlander van Marokkaanse afkomst.

En nu ben ik waar ik zijn wil. Deze Nederlandse jongen, waarschijnlijk islamiet, want veel mensen die voor law and order zijn, zijn ook gelovig. Bij de politie werken van oudsher veel gereformeerden, bijvoorbeeld. Deze islamiet die dus, mogelijk vanuit zijn geloof, moeite heeft om homo’s schoon te vinden, is wel zo ver dat homo’s bestaan en dat ze hun liefde, achter gesloten deuren, aan elkaar mogen laten zien, voelen, alles wat daarbij komt. Maar liever niet op straat. En als ze het toch doen, zegt hij, dan kijk ik de andere kant op. Hij vindt het gewoon ongemakkelijk.

Daarin is hij dus veel meer Nederlander dan de Marokkanen in Marokko die veelal van mening zijn dat homo’s niet bestaan en als ze bestaan ze ziek zijn en als ze niet ziek zijn verderfelijk en gevaarlijk zijn. Hij is ook meer Nederlander dan de Marokkanen in Marokko die twee mannen die hand in hand lopen niet herkennen als homo. Immers, homo’s bestaan niet, zijn ziek of verderfelijk, terwijl heel veel mannen die hand in hand lopen gewone mannen zijn.

Kortom: deze mbo-er is een Nederlander. Hij is alleen niet zo’n moreel hoogstaande vingerwijzende Nederlander die vooral vindt dat anderen geen moeite met homo’s mogen hebben. Hij is immers een mbo-er. En, laten we eerlijk zijn. Eigenlijk is hij een normale Nederlander.

Terug naar zijn land is terug naar Nederland, het land dat hij als beveiliger veiliger wil maken.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 februari 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.3 met 3 stemmen 124Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joop
Datum:
22 februari 2017
Heel vermoeiend die hokjesgeest.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)