Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Radicalen bedreigen niet

“De radicale islam bedreigt onze identiteit!” Hij zegt het! Hij zegt het echt! Sybrand Buma van een in het verleden best verstandige politieke partij, al jaren lijsttrekker, heeft dit echt uit zijn mond gekregen! Ongelooflijk! De radicale islam bedreigt onze identiteit!

Als dat waar is, is onze identiteit werkelijk een watje. Een voetveeg. Een wissewasje in de wereldgeschiedenis. Identiteiten hebben juist de neiging sterker te worden als ze worden aangevallen. Na een aanval hijsen we de vlag en gaan er om heen staan om het volkslied te zingen. Als terroristen in Parijs door de straten rennen en dronken toeristen omver schieten, wordt ‘onze manier van leven’ bedreigd want onze manier van leven is dat we rond negen tien uur in de binnenstad rondlopen en wijn drinken!

Buma maakt in dit korte zinnetje twee fouten. De radicale islamieten bedreigen onze identiteit niet, maar versterken die en maken die als we niet uitkijken gevaarlijker. We gaan meer geld in het leger steken, in sloten op de deur, we worden steeds ongastvrijer. Onze identiteit is veranderbaar en de enigen die de identiteit veranderen zijn we zelf en dat doen we door ons gedrag aan te passen. Wij zijn geen slachtoffer en onze identiteit al helemaal niet. Wij zijn de makers van onze identiteit en als we die ten slechte veranderen, doordat we bijvoorbeeld radicale Christenen worden, dan hebben we dat zelf gedaan.

We hadden ook de andere wang kunnen toekeren.

De tweede fout in het zinnetje van Buma is dat de islam helemaal niets doet: het zijn radicale islamieten die iets doen. Het zijn mensen die een vlag hijsen, die van de islam, en vinden dat zij de enigen in de hele wereld zijn die weten waar hij voor staat. Het zijn godsdienstwaanzinnigen. Het zijn verdwaalden. We moeten groot, heel groot onderscheid maken tussen deze mensen en hun geloof en de islam.

De Noorse terrorist Anders Breivik is een radicale Christen. Hij is echt niet exemplarisch voor het Christendom. Hij staat er ver, ver buiten. Net zo ver als IS buiten de islam staat.

Laten we het hebben over radicalen. Breivik past beter bij IS dan bij de Lutherse kerk.

En de radicalen bedreigen onze identiteit niet. Dat doe je hoogstens zelf.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 2 maart 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

4.3 met 6 stemmen 179Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
12 maart 2017
Je lijkt niet door te hebben, Jan, dat de indoctrinatie van de moslims van jongs af aan is ingespoten in hun breinen, net als de catechismus in de breinen van de katholieken. Daar is een reden voor: rekrutering van zieltjes voor de goede zaak. Deze indoctrinatie sluimert in het onderbewuste en wordt pas wakker als de omstandigheid zich voordoet. Dit is het diepere en onzichtbare principe van 'sleeper cells'.
Ik denk dat je moet uitkijken niet zelf onwetend voor het karretje van de vileine propagandamachine te worden gespannen om de agenda van de quasi progressieven voort te trekken.
Naam:
Fred
Datum:
3 maart 2017
Mensen die gezellig een terrasje pakken dronken toeristen noemen. Tsja, als terrorist mag je die afknallen.
Naam:
Bet Weter
Datum:
2 maart 2017
Beste Jan. Je openingszin vind ik zwak. Zonder eerst argumenten aan te dragen overschreeuw je bijna je zelf om het “idiote karakter” van de uitspraak van Buma voor eens en voor altijd te duiden. Het doet me denken aan Samsom met zijn herhaaldelijke opmerking: “Nu doet u het weer, nu doet u het weer”.
De stelling was: “De islam vormt een bedreiging voor de Nederlandse identiteit”. Geen van de lijsttrekkers drukte de groene knop in. Dus ook Buma van het CDA was het hier niet mee eens.
In je verdere betoog ga je een haast filosofische invulling geven aan de betekenis van het woord “identiteit”. In jouw optiek was het eigenlijk een “onzin” stelling en had niemand een knop moeten indrukken want identiteit wordt door niets bedreigd en het veranderen daarvan doen we zelf zeg je. In een redelijk vrije wereld mag dat misschien zo zijn maar geldt dat ook onder b.v. de druk van een nazistisch regime zoals in de oorlog van 40-45 of door een sterk indoctrinerend regime?
Als de stelling was geweest: “De radicale islam vormt een bedreiging voor de Nederlandse identiteit”. Had Lodewijk Asscher van de PvdA dan ook op de rode knop gedrukt?
Ik weet het niet. Jij wel?
Je hebt in mijn ogen wat al te gemakkelijk een PvdA-stok gevonden om een CDA-hond te slaan. “Hond” moet je hier natuurlijk niet letterlijk opvatten maar zo is het spreekwoord nu eenmaal.
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
2 maart 2017
Mijn complimenten voor dit genuanceerde en wijze stuk!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)