Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Journalisten zijn neutraal

Journalisten zijn neutraal, zeggen ze. En dat denken ze ook. Ze vragen alleen naar feiten.

Dus als Wilders een keertje in het wild in Volendam of Schiedam verschijnt, wordt hij door zoveel journalisten omsingeld dat mensen denken dat hij op een vol plein staat, in een volle kroeg, en dat iedereen met hem wil spreken. Maar aan het eind van de dag, middag, zijn twee burgers tot hem doorgedrongen en ook zij worden geïnterviewd. En ook zij zijn enthousiast.

Dat is de neutrale pers. Ze laten zien wat er is.

Dus als een PvdA minister, fractielid of lijsttrekker beleid wil uitleggen of antwoord wil geven op gedoe in het land, krijgt hij eerst de vraag waarom de PvdA niet herstelt van de peilingen. De mensen hebben het vertrouwen in u opgezegd, wat gaat u er aan doen? Vraagt de journalist. Hij gaat alleen af op feiten – de peilingen van Maurice de Hondt.

De pers is immers neutraal. Ze laten zien wat er is.

Maar ze maken wel een keuze van wat ze laten zien. Ze stellen wel de vraag.

Op een dag zei een journalist dat politiek wel wordt verslagen als wedstrijd, maar dat het wel degelijk om inhoud gaat. Het gaat ergens om. En toen hij dat gezegd had, deed hij weer verslag van de laatste politieke ontwikkelingen alsof hij een wielerpeloton beschreef. Inhoud, tja. Daar liet hij de kiezers naar raden.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 23 maart 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 4 stemmen 129Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
23 maart 2017
Mee eens! Een zeldzame interviewer die een geinterviewde tot zijn/haar recht laat komen. Er wordt volop gestuurd m.i. in de richting van de eigen ideologie, onbewust, waarschijnlijk. Na afloop weet je als kijker/luisteraar vaak meer van de insteek van de journalist dan van het verhaal van de geinterviewde. Zegt dit iets over het luisterend vermogen van de mens in het algemeen, vraag ik me dan af.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)