Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dood?

Twee weken geleden kwam het ineens in de actualiteit. In een Canadees ziekenhuis deden wetenschappers onderzoek naar de hersenactiviteit van mensen die dood verklaard waren. En wat bleek, die was er. De activiteit was te vergelijken met de activiteit in onze hersenen, als we in diepe slaap zijn. Bij de meeste mensen waarbij geconcludeerd was dat ze waren overleden, duurde die hersensactiviteit nog vijf minuten. Bij één persoon nog tien minuten.

Tien minuten!

Eerst vroeg ik me af wat deze persoon dan moest 'waarnemen'? Zouden tien minuten na het overlijden van iemand de gesprekken van de medewerkers alweer overgaan in de dagelijkse dingen?
'Joh, ga jij nou koffie drinken met Amy straks?' De dode ligt er dood bij. Maar is dat dan dus niet helemaal.

Of is dit suggestief?

Ja, het is suggestief om te opteren dat je nog kan waarnemen als je dood bent. Dat doe je in feite als je in diepe slaap bent ook niet. Ik tenminste niet. Maar het zijn wetenschappers. Mensen die nauwkeurig te werk gaan, concluderen. En alleen publiceren als ze er zeker van zijn. Ik kan niet ontkennen dat het wel een akelig idee is. Je misschien kunnen beseffen dat je dood bent. Of is dat juist fijn? Zo van: 'Hehe.. dat was het dus..'
Ik schreef eerder op deze site een column over de dood. Ik vroeg me toen af wat er in 'die ene seconde' zou gebeuren. En ik vroeg me toen ook af waarom er zo'n vreselijke taboe over de dood hangt?

Dat vraag ik me nog steeds af.

De wetenschappers vertelden dat deze resultaten aanknopingspunten leverden om meer onderzoek te gaan doen. Tijdens eerder gepubliceerde studies werd geconcludeerd dat er nog duizend genen actief blijven na de dood. Sommige wel een week nadat de laatste adem is uitgeblazen.

Een week!

Het is nu ongeveer twee weken geleden dat de uitslag van het onderzoek in de media verscheen. En al die tijd bleef dit stukje wetenschap in mijn lijf sluimeren. Misschien wel op eenzelfde wijze als waarop het leven blijft doorsudderen na de medische dood. Want zo voelt het nu toch, schoorvoetend.


http://www.nederlands.nl/nedermap/dagcolumn/dagcolumn/142263.html?zoekresultaat=ja

Schrijver: Gustaf Kreuz, 26 maart 2017


Geplaatst in de categorie: overlijden

3.7 met 9 stemmen 239Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
28 maart 2017
Jemig, dat heb ik dus niet gelezen, maar door jou weet ik het nu wel...dat is een naar idee zeg. Gadver. En ik weet best Gunter, dat we allemaal gaan, ik weet ook wel dat zelfs mensen die in coma liggen veel meekrijgen, maar dit is een nadenker. Ik zet er nu niet bij, graag gelezen want ik weet, dat ik erover na blijf denken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)