Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Noodhuid

Psoriasis is een tamelijk vervelende aandoening. Je huid wordt rood en gaat schilferen. Je krijgt jeuk. En nare plekken die voor een vreemdeling lijken op zweren, maar die niets anders zijn dan versnelde verwisseling van huid. Je bent aan het vervellen. Niet stukje bij beetje, maar steeds op dezelfde plek en die plekken worden steeds groter.

Dat is de reden dat ik mijn huid ook wel eens noodhuid heb genoemd. Er zijn vier mogelijke behandelingen.
Eerst krijg je zalf. Als je geluk hebt verdwijnen de plekken en ben je er een tijdje van af – tot het terug komt. Als de plekken blijven groeien, ondanks dat je steeds zalf smeert, mag je naar de LTC, lichttherapie. Je wordt in een soort doucheruimte gezet, maar er is geen water en gelukkig ook geen gas, maar een heleboel twee meter hoge TL-lampen in de deur en wanden van de cabine. Ze kunnen er mensen verbranden. Je mag er de eerste keer enkele seconden in en daarna steeds langer. Als je huid er aan went. Nu mag ik bijvoorbeeld twee minuten en vijftig seconden en voorwaar, dat is geen kattenpis. Het zijn zeer krachtige lampen.

Maar, behalve dat ik zo bruin word dat iedereen vraagt of ik op vakantie was in Zwitserland of de Tropen, de plekken worden ook kleiner. Dus dat is mooi. Ze zijn nu bijna helemaal weg. Maar ik weet dat ze over een paar jaar weer terug komen, ook al doe ik er kilo’s zalf op.

Er zijn ook nog pillen. Die pillen zijn gif. Ze breken je nieren af en andere organen die je graag heel houdt, maar ze schijnen te helpen. Enigszins. Maar op de lange termijn leiden ze dus tot heel andere problemen. Tot nu toe heb ik die fase nog weten te voorkomen.

En er is een prik. Je krijgt dan eens per jaar een spuit met een stof die zo duur is, dat je hem alleen mag als je eerst je nieren op het spel hebt gezet. Mijn dokter hoopt dat dit medicijn goedkoper wordt, zodat hij het binnenkort mag geven van dokter Schippers, zoals hij de minister van Gezondheid noemt. Voordat hij de nieren van zijn patiënten heeft vernietigd.

Een noodhuid is onplezierig. Maar geen nieren, dat is ook niet best.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 6 april 2017


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 4 stemmen 3.544Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
van Gellekom
Datum:
8 april 2017
Ja, ik ken dat wel. Buiten het schrijven geef ik ook ademtechnieken aan mensen die dat willen. Er zijn, naar ik heb vernomen, ook mensen met psoriasis die deze techniek al een tijdje in praktijk brengen. Sommigen met succes. Als je dat wilt kan ik je dat doorgeven. Het kost je 10 minuten per dag extra. Laat maar weten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)