Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Burentaboe

Ik heb buren. Aan één kant, ik woon op een hoek. Het is een gemiddeld Nederlands gezin. Twee kinderen een jongen en een meisje van begin twintig. Pa werkt als dakbedekker en wat ma doet weet ik eigenlijk niet. We hebben matig tot geen contact. Ook niet op burendag.

Onze huizen zijn meer dan gemiddeld gehorig. Een minpunt aan mijn huis. Maar je kunt niet alles hebben in het leven. Sommige geluiden dringen zich dus door de muren heen. Een flink meningsverschil, een verjaardagsfeest of de zoon met zijn muziek. Zelf heb ik een jong gezin en wij produceren op onze beurt dus ook de nodige 'overlast'.

Mijn kinderen vragen weleens: 'Wie was dat?' Meestal wanneer de buurvrouw vanaf haar dakterras naar haar oudste zoon roept, die dan blijkbaar het raam heeft open staan. 'Jaaaa...' hoor ik dan ergens vanuit het dak komen. Het zijn meestal korte mededelingen, die je nauwelijks een gesprek kunt noemen. Natuurlijk vraag ik me weleens af waarom die niet binnenshuis gecommuniceerd worden?

Maar daar blijft het meestal bij.

Inmiddels zijn de geluiden bekend. We herinneren ons door de muren heen, wanneer de verjaardagen zijn. Dat zullen zij ook wel doen. Als de lente komt, gaan de ramen open en dendert de bonkende muziek van de buurjongen onze tuin in. Het wekt geen irritatie op, eerder onverschilligheid. Een soort slaapmiddel voor het brein. Ik heb wel buren. En ik weet veel van ze. Maar spreken, doe ik ze nooit.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 7 mei 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 3 stemmen 105Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 mei 2017
Buren kies je niet uit, je hebt er maar mee te dealen, al is negeren vaak de gulden middenweg. In veel huurdersregels staat, dat je jouw buren geen overlast mag bezorgen. Daar kun je altijd mee schermen, maar je kunt ook deze dagcolumn uitprinten en bij je buren door de bus doen. Kijken hoe ze reageren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)