Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

PAMFLET

Het televisieprogramma De Reünie levert de kijker altijd iets op. Het is steeds weer een verrassing te zien wat er van voormalige klasgenoten of groeperingen terecht is gekomen.
De laatste keer hadden de programmamakers de leden van een kraakbeweging, die van de Piersonstraat uit Nijmegen, weten te herenigen. Zij wilden in 1981 de bouw van een parkeergarage voorkomen. Er was veel geweld voor nodig om dit voor elkaar te krijgen, maar het lukte.

Onder de felste activisten bevond zich een toekomstige BOM moeder. Een bewust ongehuwde moeder die het roer omgegooide, toen ze door oppaswerk besefte hoe graag ze een kind wilde. Nog steeds wonen moeder en dochter, de laatste inmiddels zevenentwintig jaar oud, samen. Ze hebben het prima naar hun zin.
Een andere ex-kraker was juist weer vrijwillig kinderloos omdat een gezin niet met zijn werk te verenigen was. Hij werkte en reisde op onregelmatige tijden.

Ook was er een man die strijdt voor het behoud van het plantenrijk van Colombia. Samen met een sjamaan, een spirituele priester, vaak met bepaalde gaven, brengt hij de geneeskrachtige werking van de vele soorten in kaart. Zelfs jeugdtrauma’s kunnen met behulp van de medicinale flora worden verwerkt.
Enkele keren per jaar organiseert hij samen met deze ‘medicijnman’ ceremoniële bijeenkomsten voor mensen die hulp nodig hebben bij het verwerken van persoonlijk leed.
Tijdens het interview met de presentator kauwde deze ex-kraker relaxed op cocablad. Dit zorgt ervoor dat vermoeidheidssignalen of dorst of honger niet worden gevoeld. Het is een traditie die hetzelfde opwekkende effect heeft als een sterke kop koffie en het doet denken aan de khat in Somalië.

Op de vraag aan de sjamaan hoe hij de hedendaagse wereld zag, antwoordde deze dat de mens toch echt zal moeten veranderen, wil hij alles redden. Harmonie is het sleutelwoord. Die te vinden. In harmonie en evenwicht leven met elkaar en met de dieren en de flora. Als daar niet toe werd overgegaan, zag hij de toekomst somber in. Er moet een verandering plaatsvinden. Hoe die te bewerkstelligen? Vooral, hoe de wereldleiders dit te laten beseffen?
Een van de middelen is misschien toch ook het met de pen de barricades opgaan. De weg naar de ondergang versperren.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 24 mei 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 88Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
13 juni 2017
Ja hoe krijgen we de mensheid zo ver, Joanan... De leiders ook.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 mei 2017
Ook gezien. Heb zelf ook voldoende geestverruimende middelen gebruikt. Ben het eens met de sjamaan. Tijdens een LSD-achtige trip zag ik hoe automobilisten energie (olie/benzine) van de aarde stelen, zonder dat zij energie terug geven. Datzelfde geldt voor andere gestolen energiebronnen, die ook nog eens de aarde tragisch vervuilen, waardoor er al vele diersoorten zijn uitgestorven en de menssoort uiteindelijk zal volgen, wanneer er geen gigantische ommekeer komt. Geestverruimende middelen leiden tot ware inzichten, maar als we daarmee de valse leiders, zoals de ouderwetse Trump, niet kunnen bereiken, falen we alsnog.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)