Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Teletijdmachine

Hoppa! Missie geslaagd! Terug met de teletijdmachine van professor Barabas naar 1918 om Hitler te vermoorden voordat die de kans heeft zijn politieke partij te stichten. Geen verschrikkelijke holocaust; Geen gruwelijke oorlog in Europa met miljoenen doden als gevolg. Zonder Hitler kan het alleen maar beter gaan. Toch?
Literatuur is dol op het thema tijdreizen. Opgepast! Spoilers! Zo heb ik net het boek Time and time again gelezen van Ben Elton. Als de 1e wereldoorlog er niet was geweest, was de 2e ook nooit uitgebroken is de theorie. Dus wordt een commando teruggestuurd naar 1914 om de Duitse keizer te vermoorden, want die agressieveling had het meeste zin in een potje oorlog.
Making history van Stephen Fry is een andere aanrader. Alles van Fry is trouwens een aanrader. In Making history moet worden voorkomen dat Hitler uberhaubt wordt geboren door zijn vader onvruchtbaar te maken. Geweldloze oplossing. En we leefden nog lang en gelukkig? Helaas komt in beide gevallen een nog grotere rotzak naar voren en wordt het allemaal nog veel erger.
Elton en Fry zijn Britse schrijvers die zich op Europa richten. En dat hopelijk nog doen met de Brexit in gedachten nu. Het boek 1963 van Stephen King richt op Amerika en daar moet dus worden voorkomen dat Kennedy wordt vermoord. Veel Amerikanen zien dat als hun nationale trauma uit de recente geschiedenis. Ik zeg in dit verband even niets over Trump.

Als je terugkijkt naar het gewelddadige verleden van wij mensen is elke eeuw eigenlijk wel geschikt om overnieuw te doen. Geen Amerikaanse burgeroorlog in de 19e eeuw, geen Franse revolutie met guillotine in de 18e eeuw, geen 80 jarige oorlog voor de Hollanders in de 17e en 16e eeuw. Geen uitroeing van de inheemse volken in Noord- en Zuidamerika na de ontdekking van Columbus etc etc.
Geweld en mensen lopen hand in hand door de eeuwen heen. Dan moeten we dus wel erg ver terug met de tijdmachine om daar iets aan te kunnen doen. Een specifieke plek in Afrika een paar miljoen jaar geleden. En daar een vreemde apensoort uitroeien die zich langzaam zou ontwikkelen tot die gewelddadige mensen. Een stuk beter voor de aardbol! De paradox is natuurlijk dat je nooit terug kunt gaan als je er zelf nooit bent geweest.
Geweld heeft er trouwens weer voor gezorgd dat Hilter werd gestopt, geweld heeft de slavernij in de VS afgeschaft en geweld heeft ervoor gezorgd dat de Hollanders vrij werden van Spanje. Tijdreizen is leuk in theorie, maar in de praktijk niet mogelijk aldus de wetenschap. Het verleden blijft dus altijd hetzelfde. Op naar de toekomst dan maar!

Schrijver: Nico Vinkenman, 15 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.0 met 3 stemmen 208Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
15 augustus 2017
Mooie column met tot nadenken stemmende inhoud. Goed geschikt als column van de dag. In tijden van turbulentie en geweld nuttig om te relativeren door middel van deze fictieve tijdmachine.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)