Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

KAPPERSLEED

Even mijn haren laten bijpunten bij de kapper. Naast mij wordt een man van een jaar of zeventig geknipt, ondertussen leest hij de krant. Dat gaat wat moeilijk met het zespersoons laken dat de kapper om hem heen heeft gedrapeerd.

Hij krijgt het toch voor elkaar en ik zit dicht genoeg naast hem om mee te lezen. Op de voorpagina: ‘dode man gevonden met een redelijk verzorgde stoppelbaard’. Is weer eens wat anders dan: ‘optimisme na precisiebombardement op Irak’.
De man naast mij leest het ook en hij draait zijn hoofd om het beter te kunnen lezen. Daardoor krijg ik zicht op zijn rechteroor. Zit vol met viezigheid. Lijkt op een mengeling van biologisch geteelde boter en afgewerkte wagensmeer. Zeker vergeten schoon te maken, vanochtend. Nu maar hopen dat hij straks veilig thuis komt. Dat hij niet langs de kant van de weg wordt gevonden. Ik zie de kop al: ‘dode man gevonden met redelijk onverzorgd rechteroor’.

De man legt de krant weg en vraagt de kapper of hij ook zijn neusharen wil wegknippen. ‘Niet prettig om ouder te worden,’ mompelt hij.
‘Hoezo,’ vraagt de kapper, die zelf een jaar of vijfentwintig is en geen last heeft van neusharen. Om dat te compenseren draagt hij een ring in zijn neus.
‘Omdat, als je ouder wordt, er overal haren gaan groeien',’ legt de man uit. ‘Uit je neus en uit je oren. Je wenkbrauwen gaan voor je ogen hangen en zelfs op je rug gaat haar groeien.’
De kapper voelt aan zijn wenkbrauwen. Hoeft zich geen zorgen te maken. De acht ringen die hij daar heeft hangen houden de boel wel op z’n plaats.

Links van mij zitten vier oudere vrouwen onder een droogkap. Ik heb wel eens gehoord dat ze daar iedere dag zitten en dat ze hun vaste stam-kap hebben. Ze nemen de serieuzere opinieweekbladen door, van Privé tot Story. Ze praten over de ‘sterren’, alsof die dagelijks bij hen op visite komen.

‘Moet je dit horen,’ roept een vrouw met paars haar. ‘Marco is uitgegleden over een gebakken ei; hij is op zijn stembanden gevallen en die zijn nu lek. Hij ligt in het ziekenhuis om ze te laten plakken!’
‘Welke Marco?’ vraagt haar buurvrouw met piskleurig haar.
‘Gut meid, Marco Borsato natuurlijk. Dat weet je toch wel?’
‘Ohh,’ roept de ander. ‘Ik heb Marco laatst nog zien rijden op zijn motor. Hij had een vriend achterop.'
‘Goh, ’ zegt paarshaar. ‘Waar heb je hem dan gezien?’
‘Nou, in de Privé natuurlijk,’ antwoordt pishaar.
‘Ik vraag mij af, zou hij nog steeds bij de meid van, wat was het ook alweer, Rad van Fortuin zijn….? ‘

De kapper slaat een doek om mij heen waardoor ik mij een mummie voel. Hij woelt door mijn haar: ‘zullen wij om te beginnen de wenkbrauwen even ruimen?’
Wij?? Ik zie toch echt maar één kapper.
En ruimen?? Het lijkt wel of ik een met vogelgriep besmette kip ben!
'Ja’, reageer ik kregelig. ‘En neem meteen de haren op mijn rug even mee. Leg er meteen maar een scheiding in’.

Wat moet je anders..? Je accepteert het gewoon..

Schrijver: van Gellekom, 30 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.3 met 7 stemmen 92Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)