Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

BRIEFJE VAN VIJF IS GENOEG

Ben even naar het museum. Heerlijk om rond te lopen. Een ruimte met abstracte schilderijen. Links iets wat “Zonnehoedje in de Westenwind” heet. Daarnaast: “Piano in vrije val.” Ik zie het er niet echt in. Maar ik ben geen kenner. Links een schilderij dat “koffer in verticale positie” heet. Ik zoek een koffer maar zie uitsluitend een klodder rode verf op een verder leeg doek.

Naast mij staat ineens een man. Ruitjes-colbert, vlinderdasje, halflange broek. Hij houdt duim en wijsvinger bedachtzaam aan de kin. Dan ben je een kenner.
‘Hoe komt bij u het licht over?’, vraagt hij met een rimpel in zijn voorhoofd.
Daar moet ik over nadenken. Ik kijk. Naar het lampje boven het schilderij.
‘Eh..misschien zouden ze het licht wat minder fel kunnen afstellen,’ merk ik op.
Twee wenkbrauwen schieten omhoog. In verticale positie. Dan: 'Ik bedoel het licht dat de kunstenaar gebruikte in dit kunstwerk….Menéér.’
Dat laatste, geringschattend. ‘Er hangt hier voor minstens honderdduizend euro aan de muur!!’ Opengesperde ogen. Ik ril...
‘Een briefje van vijf lijkt mij ruim voldoende,’ antwoord ik redelijk beleefd.

Hij draait zich haastig om. Op zoek naar een mede kenner. Die er wel verstand van heeft.
Zelf loop ik ook het zaaltje uit. Op zoek naar Rembrandt. Of Vermeer. Of wie dan ook die iets kan schilderen wat niet lijkt op een “patrijspoort in flessenhals”.

Schrijver: van Gellekom, 18 december 2017


Geplaatst in de categorie: kunst

3.7 met 14 stemmen 668Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
1 februari 2018
Ach zo, nu kunnen we ook zien wat we zeggen,
verhelderend.
Naam:
van Gellekom
Datum:
20 december 2017
Dank u wel voor uw waardevolle tips, Karel Jong. Ik zal hier zeker over nadenken en wellicht mijn voordeel er mee doen.
Blijf vooral kritisch want je , tenminste ik wel, kan daar van leren. Groet, van Gellekom
Naam:
Karel Jong
Datum:
19 december 2017
Ook ik blijf levenslang een amateur. Al moest ik beroepshalve wel regelmatig schrijfwerk verrichten. Mijn rijke ervaring als columnist valt heel erg mee. Vanuit lezersstandpunt bezien hebt u paar zaken mee: nieuwsgierigheid, gevoel voor gekkigheid, en lol om dit op te schrijven. Als ik al wat tips mag meegeven: meer variatie in de onderwerpen, afgekloven items proberen te vermijden, geestig zijn boven lolbroekerij van de schoolkrant, en meters maken. Dat laatste doet u goed. U gaat onverdroten door. Goed werk!

Dit is een mooi platform voor te oefenen. In andere tijden werd je hier als milde criticus gekruisigd, mentaal gestenigd of als walgelijke treiterkop weggezet. Mijn reacties waren niet goed, of deze deugden niet. Wat dat betreft reageert u zonder meer ontwapenend. Lees ook eens Trawant op deze site. Of Ton Mantoua. Overdrijven, scherp zijn, het bizarre zoeken, niks mis mee. Maar de scheidslijn tussen platgeslagen lol (mag ook, maar dan op een ander tabblad) en een geestige of scherpe column van de dag is dun. Oefenen, dus. Tot troost zij gemeld dat ik ruim voldoende bagger over mij heen heb gekregen van fanatieke booswichten, die alles verketterden hetgeen ik noteerde op deze site. Komt goed, dus!
Naam:
van Gellekom
Datum:
19 december 2017
Beste Karel Jong. Ik ben slechts een amateur en liefhebber. Misschien kunt of wilt u mij, uit uw eigen rijke ervaring als columnist, want dat heeft u, daar ben ik van overtuigd, enkele zinnige tips verstrekken. Dank alvast. Ook voor uw commentaar
Naam:
Karel Jong
Datum:
19 december 2017
Mijn strikt persoonlijke bezwaar blijft, dat ook deze column wel heel erg gemakzuchtig overkomt. De invalshoek: dat kan mijn kleine Jantje ook is al zo vaak al of niet dolkomisch beschreven. En als het al urgent genoeg is voor een column van de dag, geef er dan een originele draai aan. Maar nee, 'briefje van vijf is genoeg'. Ik kom niet meer bij. Hoe verzin je het? Natuurlijk komt dit chagrijnig over en kan ik de tekst 'gewoon overslaan'. Maar nee, de column staat enkele dagen op de frontpagina. Dus is de bijdrage ook voor mij als lezer bestemd.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
18 december 2017
Ik vind kindertekeningen vaak leuker. Vind ik vaak meer kunst ook. Maar zoiets mag je niet in een museum zeggen, tussen de gewichtig kijkende 'kenners' die het spelletje spelen 'ik zie ik zie wat jij niet ziet'. En ze winnen altijd. Want ik zie het niet.
Naam:
van Gellekom
Datum:
18 december 2017
Dank je Joanan. Altijd prettig een gelijkgestemde te ontmoeten
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 december 2017
Je hebt duidelijk niets met moderne, abstracte kunst. Ik ook niet. Die wiskundige samenstellingen van Piet Mondriaan vind ik ook je kolder en oplichterij. In zijn hokjesgeest kon hij alleen nog maar hokjes kleuren, wat te triest voor woorden is! Dat gelijkgestemden er de heilige graal van maakten, is nog erger. Dat dat kliederwerk miljoenen euro's waard is, is je reinste beduvelarij.
Fijn dat er nog heldere geesten zoals jij bestaan! (-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)