Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Deo Vo Lente

Wonderlijk is het, de uitbarsting van kleur, geur en fleur die ons deze dagen overdondert. Wonderbaarlijk. Miraculeus. Onverklaarbaar.

Overal komt het plantaardig woekeren, de bloezende bloeseming, de magische magnificatie, de nucleaire renaissance van de sappige wortelwezens op volle kracht aanstormen.
Als een kudde wilde hengsten, als een tsunami van overvloed.

Binnen het bestek van een week stulpen de guirlandes, de trechters, de kroonluchters, klokken, kelken, trossen en trompetten van de planetaire vegetatie uit de voegen van dood gewaande takken en verdord kreupelhout. Er is geen houden aan.

Bij onze onbevangen gang door de natuur, worden we met geparfumeerde slingers en kransen omgeven alsof we eregasten zijn op een uitbundig feest, een natuurritueel van uitzinnige proporties. Onze voeten veren op hoogpolige tapijten van fluwelig mos, doorweven met madeliefjes, boter- en paardenbloemen; onze lendenen worden omgord met het stuifmeel en de geur van skimmia japonica, en andere honingzoete struiken; onze hoofden worden omzwachteld door lauwerkransen van seringen, gouden regen, magnolia en tulpenboom.
Zelfs enkele rhododendronstruiken hebben hun feestjurken al aangetrokken. Alsof ze dit lentebal niet willen missen.

Intussen zoemt het hier in de tuin als een octet van Heitor Villa Lobos: hommels, bijen, vliesvleugeligen, en allerlei soorten kevers, torren en andere schilderachtige schilddragers vliegen laveloos en geurdronken in trance door de parfumzwangere ether. Verzadigd van de nectar, duizelig van de radiatie, hallucinerend van de bedwelmende walmen.

Ook wij mensen worden bevangen door de effecten van de plotselinge impuls van zonne-energie die de Aarde treft in deze tijd vlak na Pasen.
Onze zintuigen worden overvloedig geprikkeld door de multidimensionale levensenergieën die de Zon in deze Lenteperiode over de Aarde uitstort.
En de Aarde genereert een respons van ongekend en mateloos enthousiasme om tegemoet te komen aan de impuls die onze lokale gele ster op ons afvuurt.
Maar er is meer.
Want wat is het in feite dat plaatsvindt in deze zich elk jaar herhalende rite?
Le Sacre Du Printemps?
Het sacrament van de Lente?

Wat is deze rituele dans die dwingend zich opdringt aan de natuur?
Die organische wezens revitaliseert?
Die mensen aanzet tot hernieuwde creativiteit?
Die optimisme, initiatief, en nieuwe ideeën losmaakt?
Die een nieuwe cyclus van geboorte en bevruchting in gang zet?
Die ons aanmoedigt om het opnieuw te proberen?

Het is de aankondiging van het openen van een raam waardoor de natuur nieuwe energie tot zich kan nemen, om op te slaan en om te zetten in voedingsstoffen, en de mens zoveel extra energie in zich op kan nemen dat hij/zij in staat wordt gesteld veranderingen aan te brengen in het eeuwenoude stramien van zich herhalende gebeurtenissen.

De vraag die we onszelf kunnen stellen is de volgende:
Zijn we in staat, zijn we ontwikkeld genoeg, om deze surplus aan energie om te zetten in het veroorzaken van een fundamentele verschuiving, een schok in ons bewustzijn, zodat we het zich eeuwig herhalende patroon van oorzaak en gevolg kunnen doorbreken?

Als ons dat niet lukt, als we die bewustzijnsschok niet kunnen omzetten in daadwerkelijke verandering, in het doorbreken van de cyclus van eeuwige herhaling waarin het andere organisch leven van deze Aarde gevangen zit, dan zal deze voorjaarstijd op dezelfde manier als andere jaren ervaren worden als een prachtig, wonderschoon, gelukkig seizoen, waarin we het optimisme voelen van alles wat mogelijk is om ons leven succesvol te maken..

Schrijver: Ton Hettema, 14 april 2018


Geplaatst in de categorie: welzijn

2.5 met 4 stemmen 209Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
15 april 2018
Tja helemaal eens met Joanan! Als een bij honing geput uit je woorden!
Naam:
deborah
Datum:
15 april 2018
Mooi betoog door uw verhaal zie ik meer in de lente dan ik zo met het blote oog zou zien.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
14 april 2018
@JR: komt voor elkaar
@realDonaldTrump: consider it done..
@PutinRF_Eng: Eto sdelano
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 april 2018
Wauh!, mijn petje af voor jou, meesterverteller Ton, want je weet het huidige lentegevoel op sublieme wijze te enthousiasmeren en in diepgang te onderstrepen! En dan in vergelijking met de snode plannen van de ontaarde miljardair en verkapte maffiabaas stupid Trump is dit een ware verademing. Welke gek gaat er in de veelbelovende lente nu kruisraketten afvuren op een toch al hopeloos land, waar alle positiviteit nog wel zo'n eeuw zal falen? En dan ook nog de Russen uitdagen! Kun je een Engelse vertaling van deze dagcolumn direct naar dolle stier Donald twitteren? (-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)