Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Flarden uit het leven van anderen

Gisteren zat ik bij een college van Hillie Aaldering, psychologe uit Amsterdam, die in Groningen in het Engels kwam vertellen over Conflicts within groups. Naast mij zat een jonge Chinese vrouw. Althans, haar uiterlijk was Chinees. Ze sprak Engels. Goed Engels. Dat weet ik, want ik heb korte gesprekjes gevoerd van het niveau: ‘is this seat taken?’ Glimlach.

‘No, it’s free’. En terug glimlachen.

Een eind verderop moesten we het prisoners dilemma naspelen. Je kunt allebei kiezen voor de strategie zwijgen of de ander verraden. Als je de ander verraadt, krijgt hij drie jaar straf en jij niets, maar als die jou ook verraadt krijg je allebei drie jaar. Als je allebei zwijgt krijg je allebei één jaar gevangenisstraf. U kent het misschien wel. Nu moest ik dit spel met een wildvreemde spelen en er zou voor mij dus geen enkele reden kunnen zijn, om haar te vertrouwen.

Maar zodra het spel was uitgelegd, ging de hele zaal met elkaar praten en wij tweeën ook. Zij bleek dit overbekende spel niet te kennen en ik moest dus uitleggen hoe het werkte. Uit samenwerken ontstaat vertrouwen, heb ik ooit geleerd en hier kon nu een bewijs geleverd worden. Zou zij mij vertrouwen dat ik bleef zwijgen en ik haar? Ik keek haar aan. Een actieve en leergierige jonge vrouw. Ze leek niet bang. Ik besloot haar te vertrouwen.

En zij vertrouwde mij.

Veel mensen in de zaal vertrouwden elkaar. De spreekster vond dat verbazingwekkend veel, want bij economie-studenten en mensen die mediator waren was de vertrouwensscore altijd vrij laag. Sociologen scoorden iets beter. En deze zaal vol mensen van wie niemand wist wat hun achtergrond was, dus.

Later moesten we ook nog een formulier invullen, waaruit zou blijken hoe we op conflicten reageren. Toen de score bekend was, keken we ook even naar elkaars score. Zij was meer van het compromis en ik meer van het oplossen van problemen. Interessant.

Nadat het programma was beëindigd, hadden we nog een ultrakort gesprek. Zij vond dat Hillie Aaldering weinig data had laten zien. Ze vond het teleurstellend. Het was niet overtuigend. Ik vroeg haar wat zij studeerde. Het was ecologie. En wat studeerde ik? ‘Law and sociology’, Ik kon niet zo gauw op de Engelse vertaling van Recht en Bestuur komen of bestuurskunde en ik was ook nog vergeten dat ik sociale geografie had gestudeerd, dus maakte ik dat er maar van. Het klopt wel ongeveer. Ik legde verder uit dat ik denk dat Hillie best data heeft, maar die niet heeft gepresenteerd. Dat vond ik ook jammer.

We namen afscheid in de verwachting elkaar nooit meer te zien. Ik verwacht Hillie Aaldering ook nooit te spreken.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 17 mei 2018


Geplaatst in de categorie: geweld

3.8 met 4 stemmen 232Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)