Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Criminele organisatie

“Hitler en de nazi’s zijn slechts een vogelpoepje in de succesvolle Duitse geschiedenis van meer dan 1000 jaar.” Aldus Alexander Gauland, big boss bij de Duitse populistische partij AfD. Over Duitsland praten in de vorm van 1000 jaar is al risicovol op zich. Over Hitler praten als een detail..tja..dan is het amazonegebied wel een aardig bos; had Beethoven wel iets met muziek en mag Mark Zuckerberg niet echt klagen over de hoogte van zijn bankrekening.

12 op 1000 is inderdaad niet zoveel, maar het is geen examen. Zo van, 1 grote fout, maar de rest goed, dan heb ik toch nog steeds een 9 als resultaat. Zo werkt het niet. De vele priesters die niet van kleine kinderen kunnen afblijven, staan, volgens hun eigen verwachting, straks aan de hemelpoort. Met een groot probleem. Het maakt Petrus niet uit hoeveel mooie preken ze hebben gegeven of hoeveel mensen ze hebben geholpen met de biecht. Zo werkt het niet. U kon niet van kleine kinderen afblijven; U komt er niet in. Daar hoop ik dan maar op. Stel je voor...

Toch lijkt de katholieke kerk vaak volgens hetzelfde principe als Gauland te denken. We bestaan al zo lang en we doen zoveel goede dingen dat die paar duizend pedopriesters niet teveel benadrukt moeten worden. Bij elk nieuw schandaal moeten autoriteiten en media eerst meer dan overtuigend bewijs leveren voordat de kerk, in de vorm van een kardinaal ofzo, schoorvoetend toegeeft dat er mogelijk, eventueel iets aan de hand is. En de kerk er mogelijk, eventueel al jaren van weet.

Een lid van een gevaarlijke motorbende of een medewerker van de maffia kan naar de gevangenis worden gestuurd op basis van lidmaatschap van een criminele organisatie. Dan word je gezien als soort van medeplichtig. Ook al zat je thuis op de bank een kopje thee te drinken.

Ik stel voor de lijst van criminele organisaties uit te breiden. Keuze genoeg, maar laten we beginnen met de katholieke kerk en de Amerikaanse wapenorganisatie NRA. Goed doorlichten, hier en daar een paar aanpassingen en dan pas praten we verder over een mogelijke, eventuele doorstart.

..Bijna 80 miljard dollar heeft Zuckerberg trouwens. 80 miljard. Das gewoon teveel.

Schrijver: Nico Vinkenman, 5 juni 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 44Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
7 juni 2018
Goed stuk om te lezen en nieuwsberichten met meerdere consideraties diepte te geven.
Met belangstelling gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)