Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Balans

De laatste tijd vraag ik mezelf ‘s avonds na het avondeten: Wat ga ik doen, filmpje kijken, schrijven of bewegen? Voor wat betreft het effect op de flexibiliteit van de hersenmassa en de motoriek, is er een groot verschil tussen die drie. Zo’n beetje zo groot als het verschil tussen een tweet, een zaterdagbijlage of een IB-aangifteformulier. Er zijn mensen die een kick krijgen van aangiftes. Maar daar hoor ik niet bij.

Wel weet ik natuurlijk dat bewegen goed is voor je lijf. En dus ben ik onlangs begonnen met yoga. Mijn vriendin Maartje, die, zoals ik eerder schreef, thuis in haar huisje diep in Zuid-Frankrijk aan een lichamelijke en geestelijke wederopbouw begonnen is, maakte mij attent op ene Adriene uit Texas die op Youtube een yoga-beginnerscursus van 30 dagen presenteert. Ik ben inmiddels halverwege.

Nu had ik altijd gedacht dat yoga eentonig was en dat het niet kon tippen aan actiesporten als volleybal of tennis, sporten waarin ik me vroeger graag uitleefde. Maar al doende ontdek ik dat yoga weliswaar totaal anders is maar absoluut niet saai. En de reden is dat het letterlijk verdraaid moeilijk is om een pose gedurende een aantal ademhalingscycli stabiel te houden. Ik leer mijn eigen lichaam nu heel anders kennen dan wanneer ik een ander de bal toespeel.

Stel je voor, je zit op je matje met opgetrokken knieën. Steek nu van binnen naar buiten je linker en je rechter arm door je linker resp. je rechter knieholte, til je voeten van de vloer en balanceer vijf ademhalingen op je achterste. (Dat kan Maartje vast ook nog niet.) Of ga staan op een been, romp en het andere been gestrekt horizontaal en armen als vleugels schuin naar achteren. Vluchtpose, vijf volledige ademhalingen, alstublieft. Succes. Maar leuk is het stiekem eigenlijk wel. En ik merk dat ik er langzaam ietsje beter in aan het worden ben.

De vraag van gisteravond “Wat gaat het worden, film, column of yoga?” is, zoals je ziet, inmiddels beantwoord. Maar vanavond vlieg ik weer.

Schrijver: Hanneke van Almelo, 6 juni 2018


Geplaatst in de categorie: lichaam

4.0 met 1 stemmen 324Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
6 juni 2018
Yoga is hartstikke leuk hoor! Ik heb het ook gedaan, kon als enige van de klas (je) mijn rechtervoet plat tegen m’n linkerbovenbeen zetten en zo blijven staan! Het punt is dat je jezelf op 1 punt moet focussen, dan gaat ( ging) het prima! Graag gelezen en succes vanavond!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)