Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vooroordeel

(Eerstehands, derde deel)

Het is nu eenmaal een hele klus, een hele kunst, om de gigantische machinerie van wat we onszelf noemen te bedienen.
Als operateurs, machinisten, bestuurders van een ingewikkeld apparaat.
Gelukkig is een substantieel departement van die machinerie geautomatiseerd.
Dat is autonoom, zelfstandig functionerend.
Daar hoeven we ons eigenlijk niet mee te bemoeien.
Als we dat wel doen, dan lopen we eerder in de weg van iets dat zonder ons prima werkt, dan dat we helpen.
Dit geldt zowel voor het innerlijk, als voor het uiterlijk leven.
Het is een hele kunst om van datgene af te blijven waar je niet aan moet komen.

Een voorbeeld is dat als je wakker wordt en je opent je ogen, dan zien je ogen automatisch.
Daar hoef je niets voor te doen.
Vorm, kleur, afstand, beweging, textuur, lichtval, nuance, noem maar op; die ogen werken fantastisch!
Automatisch. Zelfstandig.
Onafhankelijk van je stemming, je zelfvertrouwen, je financiële situatie, je familiecontacten, je ras, je geslacht, je intelligentie, en wat je ook maar bedenkt. Het kijken is ingebouwd, onmiddellijk functionerend.

Wat je vervolgens doet, besluit te doen of niet, met wat je ogen zien, is een zaak die wordt overgelaten aan je eigen vrije, niet automatische afdelingen.
Je eigen vrije, of bevooroordeelde beslissing.

Om eerstehands observatie, perceptie, te genieten, hoef je dus eigenlijk alleen maar NIET in de weg te lopen. Niet weg te lopen, niet te vervormen, niet te fantaseren; maar integendeel dien je de verschillende metingen, observaties, vaststellingen van datgene wat je ogen zien op de juiste wijze te interpreteren.

En daar gaat het vaak, meestal, tegenwoordig, soms, altijd, grondig, faliekant, onweerstaanbaar, ongemerkt, willens en wetens, onbewust, MIS.

Punt één is dat we als 20-ste / 21ste-eeuwse mensen een bevooroordeelde
programmering krijgen van onze opvoeders, die wordt gekoppeld aan het interne systeem dat zich bezig houdt met de duiding (interpretatie) van de basisinformatie die de zintuigen verzamelen.

Daardoor wordt de eerstehands informatie in een oogwenk omgekat (zoals gestolen auto's van een ander serienummer worden voorzien) tot tweedehands, derdehands, vierdehands, hansworst.

Deze onopgemerkte, omgekatte versie van de feiten is wat ons op een dwaalspoor zet. Het doolhof in van ideologieën, meningen, opinies, veronderstellingen..
Verwarring vult onze geest, daar we terechtkomen in een doolhof, weg van de koele feiten, in het interne roddelcircuit dat als een lopend vuurtje, of als een Chinese fluistermarathon vooruitsnelt met aaneengeknoopte, aangewaaide, ongefundeerde, geloofde, aangenomen, vrijblijvende of juist hardnekkige geabsorbeerde overtuigingen.

Zo'n overtuiging of ideologie is meestal gekoppeld aan de krachtige, overredende stoomwalsenergie van de emotie.

Enfin, al deze ontsnappingsmechanismen, die in een flits plaatsvinden, zijn een gevolg van ons school- en opvoedingssysteem, dat onderwijs heet, maar beter boven-van-de-wijs systeem kan heten; een maatschappelijk gesanctioneerd verwarringssysteem, dat erop gericht is mensen van jongsafaan te leren hun eigen onbelemmerde observaties te wantrouwen en deze te vervangen door de maatschappelijk correct bevonden interpretatie.

Daarom zijn wij als ouders verplicht onze kinderen naar scholen te sturen, die een door het ministerie van onderwijs opgesteld en gecontroleerd programma van indoctrinatie aan hun breinen voeden of invoeren.
De kinderenhersenen worden geprogrammeerd, in hun cruciale opgroeiende fase, om hun eigen natuurlijke observaties te vervangen door de op dat moment in de maatschappij heersende religieuze, humanistische, ideologische, idealistische, moralistische (goed versus slecht) standaard interpretaties.

Deze (substituut) standaardversie van de maatschappelijk gewenste opvatting of moraal, wordt als onontkoombaar 'educatief' basisprogramma verplicht gesteld, omdat de maatschappelijke en religieuze toezichthouders een diepgeworteld wantrouwen hebben ten opzichte van de ingeboren (in het ontwerp van de mens ingeweven) intelligentie van de natuurlijke (godgegeven) vermogens waarmee een mens is uitgerust.

Vanuit de inzichten die o.a. via Lao Tsu in de wereld zijn gebracht (in zijn verzameling van 81 verzen die Tao Te Ching heet), is dit wantrouwen en deze collectieve hersenspoeling ongegrond; het gevolg van een estafette van generatie op generatie doorgegeven vooroordelen..

(bijgewerkt voor beter begrip op maandag 11-6)
(tot nu toe had ik geen toegang -nieuwe server, meldt JM)

Schrijver: Ton Hettema, 9 juni 2018


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 4 stemmen 130Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)