Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Barrière

Contempleren over de controverse betreffende het bouwen van een impermeabele separatie tussen de VS en Mexico, is niet een manier van delibererend tijdpasseren die zich in een weldadige weelde van populariteit kan wentelen.

Congruent met vele andere contemporaine questies, blijken contingenten querulanten en quasimodo's het tweeduuster van de cogiterende deemstering liever te desacreren met al te profane of gratuite convicties, dan zich de inconveniëntie van authentieke intensieve mentale concentratie te getroosten.

Het is niet zo dat een dergelijke manier van converseren ooit abondant of zelfs maar courant is geweest in het collectief van het maatschappelijk domein, met de exceptie wellicht van taalkundige sociëteiten, adellijke kringen, esoterische cirkels, filosofische communiteiten, of rederijkersgilden; maar de meta-observatie die zich in de filamenten der geest nestelt, dirigeert ons linea recta naar de existentiële validiteit van het titelwoord: de noodzaak van een BARRIÈRE.

Eveneens wijst dit elitaire taalgebruik ons op het abstractievermogen dat als inherente faculteit in latente of manifeste vorm in de presentie van de mens is ingebouwd: het vermogen om te filosoferen, te overwegen, te mediteren of te contempleren. Dit abstractievermogen stelt ons in staat mentaal te jongleren, te construeren, te assembleren, te componeren, te delibereren, te concipiëren, te creëren, te projecteren, te structureren en vele andere vormen van eren, voordat we overgaan tot de fase van implementeren.

Dit 'filosofisch' vermogen van contempleren is een verbeeldende capaciteit, een soort turbo-functie van de geest, die pas werkzaam wordt wanneer we daar uitdrukkelijk een beroep op doen. Het vereist van de aspirerende persoon de discipline van terughoudendheid op het gebied van (tegenwoordig met spontaniteit verwarde) reactiviteit. Verwant hieraan is het, bijkans uitgestorven, advies van opvoeders om 'eerst tot honderd te tellen'.

De interne druk die deze terughoudendheid in de persoon veroorzaakt, kan de niet geuite energie opstuwen naar een hiërarchisch hoger gelegen afdeling. De extra energie bouwt als het ware een bovenverdieping op onze hersenen: een cockpit, een loft, een penthouse, een den, waarin het genie van onszelf kan experimenteren met nieuwe concepten en extravagante of exuberante consideraties.

Het is dankzij dit hogere overwegingsplatform in het domein van onszelf, dat de mensheid in staat is geweest om morele vraagstukken en persoonlijke of maatschappelijke uitdagingen met nieuwe benaderingswijzen op te lossen. Deze discipline heeft het uitzonderlijke scala van kunstuitingen in de Westerse en Oosterse culturen teweeggebracht.

Maar dit vermogen kan alleen door sublimatie, discipline, concentratie en persistentie tot leven worden gewekt. In een afgesloten domein dat afgeschermd is van de invasies en turbulenties die op de loer liggen om ons tot vervlakking verzanding en verlaging van onze hoge intenties te verleiden.

Door een barrière..

Schrijver: Ton Hettema, 26 januari 2019


Geplaatst in de categorie: filosofie

2.0 met 4 stemmen 288



Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
1 februari 2019
Met veel interesse en sympathie kennis genomen van al uw commentaren; ben immer tot zelf-inspectie en amelioratie bereid..
Naam:
Harry Jaans
Datum:
30 januari 2019
Een van de commentaren beschrijft dat " deze site dit/het Tabblad "Dagcolumns" is verworden tot een hoogzang van bepaalde mensen die hier hun eigen ei graag proberen te leggen vanuit hun eigen gedachten/denkwereld/schrijverskunde enz."

Is "je ei leggen vanuit je eigen leefwereld" niet de essentie van schrijven, of het nu een roman, column of gedicht is?

" ...om zich te kunnen profileren."

Het is heel lastig, zo niet onmogelijk, om van buiten te beoordelen wat het oogmerk is van een schrijver met een stuk. Deze kwalificatie is dan ook geheel voor rekening van degene die hem geeft.

"EEN DAGCOLUMN moet naar mijn mening ook een DAGCOLUMN vertegenwoordigen.
En de Actualiteit dan ook in zijn boodschap hebben."

Dat klinkt als een goed hanteerbare omschrijving, ware het niet dat de woorden "DAG-" en "Actualiteit" nogal vatbaar zijn voor verschillende interpretaties. Men zou "DAG-" kunnen opvatten als iets dat dagelijks terugkomt of wordt vernieuwd. En dat is zeker zo, althans dat is de bedoeling van dit tabblad. Voor wat betreft "Actualiteit" is nog een grotere variatie in interpretatie mogelijk. Het hangt er maar net vanaf wie je spreekt. In Groningen is iets heel anders actueel dan in, pakweg, Molenbeek. De heer Hettema schrijft in elk geval, zoveel is mij duidelijk, over iets dat voor hem actueel is.
Naam:
J.de Groot
Datum:
28 januari 2019
Jammer dat op deze site dit/het Tabblad "Dagcolumns" is verworden tot een hoogzang van bepaalde mensen die hier hun eigen ei graag proberen te leggen vanuit hun eigen gedachten/denkwereld/schrijverskunde enz. om zich te kunnen profileren.
EEN DAGCOLUMN moet naar mijn mening ook een DAGCOLUMN vertegenwoordigen.
En de Actualiteit dan ook in zijn boodschap
hebben.
Zo niet...zoek dan een eigen tabblad hier in de denk of leefwereld, omdat te schrijven op deze site.
Komt goed blijkt vooralsnog!
Kijk maar eens rond...
Naam:
Karel Jong
Datum:
27 januari 2019
Grappig bedoelde stoornis in verbale spijsvertering voor kleine doelgroep. Mogelijk dat een volgende keer ook het rijmwoordenboek inzet kan zijn. Dit naast woordenboeken. Zeker geestig voor een gymnasium schoolkrant als voorbereiding op een proefwerkje. Moet sowieso kunnen.
Naam:
Max
Datum:
27 januari 2019
...excusez mille fois, deze en vorige missive zijn bestemd voor heer Hettema, uiteraard. A slip of the pen...
Naam:
Max
Datum:
26 januari 2019
...hooggeleerde amice Hettinga, permitteer dat de geenszins tot spontaniteit gedegradeerde conditie mijner temperamenten welke op de begane grond van mijn gemoed huizen zich extrapoleren tot een gerichte gedelabiliseerde intentio praecox, die zich via duizelingwekkende snelheid een weg heeft gebaand naar het responsframe dat op het moment dat het zich opent, fenotypisch en manifest wordt, uw oculair instrument middels sensorische impulsen uw frontale neocorticale complex aanzet tot actiepotentialen in synaptische schakelingen, die...
om kort te gaan: mijn complimenten voor deze serie hilarische trouvailles die nochtans een logisch geheel vormen: een prachtige abstracte veelzeggendheid van Tacitus, gehuld in wollig Liviaans proza!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)