Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bijscholen

Als we vanaf vandaag met zijn allen niet als razenden gaan bijscholen en vernieuwen, zijn we over tien jaar niet meer geschikt voor ons werk. Dat is de conclusie van een rapport dat door de denktank DenkWerk is uitgebracht op basis van een onderzoek naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

De achtergrond van die conclusie is het feit dat de beroepsbevolking vanaf 2021 begint te krimpen terwijl er wel nieuwe banen bijkomen, Dat zijn vooral innovatieve functies in ict en in de techniek. De invulling van veel taken van veel traditionele beroepen zal steeds meer door robots en andere technische snufjes moeten worden overgenomen om uren vrij te maken voor het vervullen van die nieuwe functies. En dat is weer nodig om internationaal aan de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

De schrijvers pleiten voor het opdoeken van het vaste contract, omdat dat de mensen, in schijnzekerheid, slapende zou houden. Bij een tijdelijk contract van bijvoorbeeld vijf jaar zou een werknemer meer gemotiveerd zijn om zich scherp in de markt op te stellen. En die scherpte zou hem of haar juist zekerheid bieden in de steeds veranderende arbeidsmarkt. Een beroep voor het leven zal eerder uitzondering dan regel worden. Het devies zal gaan luiden: nieuwe vaardigheden op steeds nieuwe plekken.

Hoe intimiderend dit nieuws misschien ook mag klinken, het is tegelijk geweldig nieuws. Want als het waar is, zie ik meteen een enorm voordeel van deze toekomstige stand van zaken: Het betekent dat niet alleen loopbaan-politici het veld zullen moeten ruimen, maar dat we daarnaast ook nog verlost zullen worden van die dolgedraaide tv-presentatoren-carrousel.

Schrijver: Hanneke van Almelo, 20 februari 2019


Geplaatst in de categorie: werk

4.5 met 2 stemmen 105



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Lezer.
Datum:
20 februari 2019
Zo als bekend:
"Elk voordeel heb zijn nadeel."
en vs.
De uitspraak schijnt niet van J.C
zelf te zijn.
Maar wel toepasselijk in de toekomst.
Deze "compacte" column graag gelezen.
Niet te lang en niet tekort.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)