Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bijna pup af

De labrador-mix puppy die we afgelopen zomer tijdens de vakantie bij de dierenopvang hebben opgehaald, is inmiddels elf maanden oud. Je zou zeggen: bijna pup af. Maar nu heb ik me onlangs laten vertellen door een hondentrainer—iemand waarvan je redelijkerwijs mag verwachten dat hij veel ervaring met honden heeft—dat de puppytijd van labradors wel twee jaar duurt. Ook voor een mix. Oef!

Want dat wil zeggen dat die energieke, onbesuisde levensfase van de levenslustige Bodo na een half jaar bij ons, niet bijna ten einde is, maar dat we, met nog een heel jaar te gaan, er pas een derde deel van hebben meegemaakt. Met die tijd nog voor de boeg vraag ik me af of de tuin niet te klein zal blijken te zijn, of ik wel trouw genoeg met hem de hondenschool bezoek, en of ik duidelijk en streng genoeg optreed bij ongewenst gedrag, zoals keffen als een razende aan het hek als de gepensioneerde achterbuurman een welverdiend sigaartje rookt in zijn carport twee meter van het hek.

Maar het wil ook zeggen dat ik nog een jaar langer dan verwacht kan genieten van de doldwaze capriolen die het diertje maakt bij het spelen met een beukennootje, van zijn opperste verbazing bij het zien van een opspringende pad, van zijn kwispelende staartje bij een zoekspelletje en van zijn dromerige lodderoogjes ‘s avonds vlak voor het slapen gaan. Het wil ook zeggen, denk ik dan, dat de opvoeding na een jaar nog niet af hoeft te zijn. Dat ik nog iets langer heb om zijn gedrag op de rails te krijgen. Gelukkig maar.

Voordat we gaan wandelen kan hij weliswaar netjes op commando bij het poortje gaan zitten, zodat ik de lijn aan zijn halsband kan haken, en ook buiten het poortje gaat hij op commando zitten en wacht hij totdat ik aangeef dat we gaan wandelen, maar hoort hij dan de kippen van de overburen in het hoge gras van de berm ritselen op zoek naar zaadjes, dan vergeet hij alles en stuift er enthousiast op af. Zo leuk, die kippen. Nog een jaar, denk ik dan.

Schrijver: Hanneke van Almelo, 27 februari 2019


Geplaatst in de categorie: dieren

3.2 met 4 stemmen 142Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
1 maart 2019
Karel, dank voor de analyse. Ik neem die mee voor volgende columns. Geen garantie nochtans ...
Naam:
Karel Jong
Datum:
1 maart 2019
Column met fijn genoteerde sfeer. Maar ik mis de urgentie in deze column. Braaf, knus, gezellig, dat zeker. Wat mij betreft stemt deze tekst eigenlijk niet tot nadenken. Ook mis ik een markante persoonlijke invalshoek. Is dat erg? Neen, maar deze rubriek heeft meer pretentie, dacht ik tenminste.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)