Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Binnenskamers

In een kort tijdsbestek hoorde ik het de commentatoren met nadruk zeggen. Een: ‘er zijn meerdere pogingen geweest om woonadressenfraude binnenskamers op te lossen’.
Twee: ‘diverse malen werd gepoogd om de Otten-kwestie binnenskamers te houden’.
Drie: ‘er waren herhaaldelijk geheime initiatieven om de ongewenste relatie van de heer Van Nimwegen en mevrouw Bloos binnenskamers naar een oplossing te leiden, zoals overplaatsing naar een van de voormalige koloniale gebiedsdelen’.

Er vielen al zware woorden, zoals integriteit, onkreukbaarheid, gezagsverhoudingen, geboekte hotelkamers, verlengde bijzondere verloven. NRC-onderzoeker Haenen onthulde wat iedere schandaaljournalist weet: in koffie-corners en bij taxichauffeurs, daar moet je zijn. De huidige hoogste baas van het OM, Gerrit van de Burg, liet weten om die reden zo kort mogelijk bij koffiemachines te staan: ‘ik maak me uit de voeten zodra ik hoor praten over de nieuwste geruchten uit de ‘Geheime Neuk & Seks Centrale’; ik wil niet weten welke collega er aan het wie-doet-het-met-wie-register’ kan worden toegevoegd.

In ieder bedrijf, bij iedere onderneming, bij iedere instantie komt ‘let’s do it’ wel eens voor. Bij het Openbaar Ministerie loopt het echter de spuigaten uit. De commissie-Fokkens heeft de achtergronden niet uitgezocht. Anderen de maat nemen leidt kennelijk tot hormonale oververhitting. Daarvoor is dus macro-sociologisch onderzoek nodig. Gereedstaande chauffeurs van dienstauto’s denken er het hunne van. Ze maken grappen over ritten naar hotels in de buurt van Rotterdam, waar m/v-opdrachtgevers ‘werkbesprekingen’ houden.

Beveiligers, speciaal opgeleide bestuurders van geblindeerde SUV’s en security-aanbieders hebben hun handen vol aan het begeleiden van tientallen kamerleden, ministers, staatssecretarissen, ambtenaren. Het is een bedrijfstak geworden en in een sfeer van catch-as-catch-can menen figuren als Marjan Bloos, Dion Graus, Mark van Nimwegen en Henk Otten dat ze boven de wet staan. Er is heel wat non-activiteit gaande in dit land vol welvaart en onbehagen, met de binnenskamers-exit als eventuele ontsnappingsmogelijkheid.

Schrijver: Ton Mantoua, 27 april 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 733Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)