Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Weten en geloven 1

Via de mail ontving ik een paar dagen geleden een uitnodiging voor een gratis “event stream”: BBC journaliste Yalda Hakim in gesprek met de Indiase yogi en mysticus Sadhguru, rechtstreeks vanuit London.

Sinds een tijdje krijg ik van Sadhguru elke dag een “Mystic Quote” gemaild: een of twee zinnen waarin hij iets beschouwt of een aanbeveling doet van spirituele aard. Het was al weer een tijdje geleden dat ik hem had horen spreken, dus ik klikte “event stream” en meldde me aan. Ik werd niet teleurgesteld.

Als een rasechte Indiase goeroe, gekleed in zijden gewaden en tulband, zat Sadhguru met gekruiste benen op het bankje naast de journaliste. Ze gaf hem de ruimte om vrij te spreken. Volkomen ontspannen en met lachlichtjes in zijn ogen stak hij van wal met de hem eigen typische Indiaas-Engelse tongval.

Op een gegeven moment vroeg Yalda Hakim hem naar zijn inschatting van de bomaanslagen in Sri Lanka op paaszondag. Ik luisterde met aandacht, omdat ieder beetje licht op zo’n onbegrijpelijke gebeurtenis welkom is. Na een korte inleiding kwam hij op het woord “geloven” en hij vroeg de mensen in de zaal om een hand op te steken als ze geloven dat ze twee handen hebben. Natuurlijk stak iedereen een hand op. Geen meningsverschillen.

Dat komt, zei hij, omdat we allemaal weten dat we twee handen hebben. Het probleem is dat als we dingen niet weten, we dat niet toe durven te geven maar onze toevlucht nemen tot geloven. En omdat we ergens wel voelen dat wat we geloven niet berust op onomstotelijk weten, kunnen we de neiging bijna niet onderdrukken om het te verdedigen. Nu is het zo dat mensen heel veel dingen niet weten en ze geloven daar verschillende dingen over, dus botsingen zijn onontkoombaar. Zijn pleidooi was dan ook om geloof vooral als een persoonlijke zaak te zien.

Op de vraag van de journaliste wat hij van georganiseerde religie dacht, antwoordde hij met een verontschuldigende glimlach: “Daar denk ik nooit over.” Kijk, dat vind ik nou leuk aan die man.

(Zie inmiddels ook deel 2 van 15 mei: een respons op de reacties hieronder)

Schrijver: Hanneke van Almelo, 8 mei 2019


Geplaatst in de categorie: religie

3.5 met 4 stemmen 202



Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
2 juni 2019
De zoveelste goeroe, die het licht heeft gezien. Vreemd dat mensen toch vallen voor dit soort types. Vanmorgen zag ik het programma 'De Verwondering' met een inspirerende Fatima Etalik en vorige week zag ik de zeezeiler Henk de Velde in hetzelfde programma en een poos geleden Hans Bouma, erg inspirerende figuren. De echte goeroes waar van je kunt leren zijn vaak veel dichterbij dan je beseft; helaas ze zien er zo gewoon uit en dat past niet. Wij mensen willen geen gewone yoghurt meer, nee er moeten allemaal smaakjes en kleurtjes in zijn verwerkt om het aantrekkelijk te maken - allemaal prima, maar de kern blijft en dat is dat het toch om de yoghurt gaat.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
29 mei 2019
Dank allen voor het lezen van het stuk en voor jullie commentaren.

Voor mijn antwoord aan Nemo zie deel 2 van 15 mei. Daarin wordt dan ook het punt van Karel besproken (gebrek aan glashelder redeneren).

Karel, ik begrijp niet waarom je in dit verband spreekt van volgers die in "vergaande adoratie" verkeren, tenzij je zelf tot die categorie behoort :-)
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
28 mei 2019
Dank allen voor het lezen en voor het plaatsen van commentaar.

Inmiddels is deel 2 verschenen (15-5) met de bedoeling Nemo's vragen te beantwoorden; en het belicht ook het punt van Karel over "vage" goeroes en hun, in zijn ogen, gebrek aan "glashelder redeneren".

Karel, ik begrijp niet waarom je er de term "volgers (...) in verregaande adoratie" bij haalt, tenzij jij jezelf als zodanig kwalificeert :-)
Naam:
Karel Jong
Datum:
28 mei 2019
Vage goeroes hebben vaak 'lachlichtjes' in de ogen en ogen vaak fijn ontspannen. Waarom niet? Volgers verkeren nogal eens in vergaande adoratie. Glashelder redeneren over realiteit is dan minder nodig. Overigens begrijp ik slecht dat Nemo hier 'vooroordelen' verwoordt, die 'ietwat getemperd' moeten worden. Meer getuigt het commentaar van Nemo op gezond realisme. Tenzij ik het verkeerd begrijp.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
8 mei 2019
Nemo, (captain of little), hoe komt het dat je wonderlijke avonturen onder de zee, of in dromenland, je vooroordelen niet ietwat hebben getemperd?
Naam:
Nemo
Datum:
8 mei 2019
Beste Hanneke, je werd niet teleurgesteld door deze livestream event, zeg je, maar wat heeft deze wijze yogi je aan lumineuze inzichten verschaft, met welke heldere overtuiging en onomstotelijke bewijskracht heeft deze mysticus je beroerd en wat hebben de ontwijkende antwoorden van deze goeroe, wellicht gevoed door jaren van ascese, je verder gebracht dan de wereldverzakende lach van de boeddha, als lifetime companion al even zichtbaar in woord en gebaar van de Dalai Lama?
Naam:
Ton Hettema
Datum:
8 mei 2019
Wij hebben vanavond naar hetzelfde gekeken. Zijn benadering van yoga voor mensen van deze tijd is inspirerend, praktisch en veelbelovend.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)