Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De zuidgrens van de EU

De ontdekkingsreizigers van Hendrik de Zeevaarder vreesden het ronden van kaap Bojador. Ergens aan de zijkant van West-Sahara zou zich ‘het einde van de wereld’ bevinden. Na het Canarische eiland Hierro was er ‘het niets’. Dat verklaarde misschien de vele verraderlijke zandbanken en de wekenlange beangstigende windstilten.
Tegenwoordig monitort EU-agentschap Frontex het gebied, vanuit een luxueus kantoorpand in Warschau. Ongeveer tien jaar geleden werd ontdekt dat criminelen via Madeira proberen om jonge Afrikanen naar Europa te smokkelen. Sindsdien heeft Frontex haar bufferstrategie uitgebreid, want deze route kan het begin zijn van gevaarlijke neo-slavernij op grote schaal.

Vooral Pakistani doen graag dienst bij Frontex omdat zij de enigen zijn die high-risk-dagvergoedingen in dollars uitbetaald krijgen. Afrika-kenner Bram Vermeulen concludeert dat het ontmoedigen van vluchtelingen allang niet meer beperkt blijft tot Lampedusa, de Albanees-Griekse bergen of de Egeïsche Zee. Volgens hem wordt de kans op wapengekletter in de immense zone van Sahel, Sahara en Sudan gestaag groter. Van El Jat tot de Witte Nijl, honderdduizenden komen uiteindelijk terecht in de fuik van de Libische woestijn.

Vanaf 2007 reist Vermeulen kriskras door Mali, Niger en Tsjaad om met eigen ogen te zien wat daar gaande is. Hij zoekt de diepere oorzaken van de migratietragiek zover naar het zuiden omdat de Maghreb-landen zich economisch en militair hebben laten inpalmen door Europese financiers. Daarom rijden tientallen Frontex-trucks nu ongehinderd met hun schotelantennes door Timboektoe, Ouagadougou en Agadez. Wat Frontières-Extérieures daar precies doet? Prognoses opstellen over de gedragingen van migranten en zich voorbereiden op biometrische controles, aan de nieuwe onderbuik, de nieuwe zuidgrens van Europa.

Probeer, aan een wanhopige Afrikaanse jongeman, maar eens het verschil uit te leggen tussen ‘met Schengen geassocieerde landen‘ en ‘de EU-lidstaten van het Schengengebied’. Hij kent één reisdoel in zijn leven. Noordwaarts, dat is wat telt.

Schrijver: Ton Mantoua, 29 juni 2019


Geplaatst in de categorie: wereld

3.7 met 3 stemmen 308



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)