Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dan maar even niks.

Wat is er erger dan nergens iets in zien? Het is augustus, lome stilstand, we hebben alles gehad: Kamerreces, geen sportieve hoogtepunten meer, geen misstand om af te kluiven of op los te gaan. Niet omdat er geen vreselijke dingen gebeuren of faut passes worden gemaakt door bekende stervelingen, maar omdat de situaties an sich al zo eendimensionaal erg zijn en de BN’ers zo treurig plat dat het gewoon teveel eer is om er een stukje aan te wijden.

Bovendien moet er een zekere gelaagdheid of ironie aan te plakken zijn, een vermoeden van humor. Wie van zichzelf al over de top is, (Sylvie Meis die op Twitter haar ochtendritueel en plastic lachjes showt of Marco Kroon in een EenVandaag-item), daar heb je als woordknutselaar niets aan. Er moet een ruw randje aan zitten, gedrag dat tegengesteld is aan hoe iemand op het publiek wil overkomen: hypocriete uitspraken, geraffineerd bedrog, een ijdele uitglijer, een schot in eigen voet. En daar dan bovenop gaan staan.
(Deed Frank Masmeijer bijvoorbeeld maar eens iets dat niet door de beugel kan)

Dus wat dan wel? Ik knijp net met een zakdoekje een motvliegje dood dat zich hinderlijk in mijn gezichtsveld ophield. Achteloos. Leven dat ik zelf niet kan maken, zo even plat maken en in de prullie kwakken. Nou zal ik er niet van wakker liggen, maar een piepklein donker wolkje aan mijn firmament levert het me wel op. En daar heb ik met muggen nou weer geen last van. Ik moet maar eens leren selectief te doden.

Dan maar even niks.

Uit niks worden trouwens de meest briljante grappen geboren. Bewijs daarvan is Jerry Seinfeld. Ik kijk naar een aflevering van ‘Comedians in Cars getting coffee’, dit keer met Ricky Gervais. Geen script, maar kijken wat zich aandient. Er wordt schaamteloos gezwegen en dan ineens een verhandeling gestart over het laatste klikje als de richtingaanwijzer in de auto na een bocht vanzelf gestopt is. Wat de zin daarvan is en dat het in de $400.000 Rolls waarin ze zich verplaatsen stil blijft en dat daarover is nagedacht.

En zo pingpongen ze tussen een babyfoto van Hitler, fruittaartjes, publiek dat net zo leuk wil zijn als de comedian van dienst en nog veel meer. Seizoen 6 nu op Netflix. Voor als u ook even geen onderwerp heeft.

Schrijver: Trawant, 10 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 3 stemmen 116Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)