Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

BESCHAVING

Een fraai wolkendek van katoenen golfjes, als een aan de hemel gespannen vel van afwisselend half doorzichtig grijs en wit ouwelpapier, doorschenen met het vale zonlicht van deze stilstaande Saturnalia-tijd tussen Kerst en de Jaarwisseling, overkoepelt de mensenwereld hier aan de oostkant van ons nederige landje.
Nog een paar dagen, en de getallen 20-20 zullen zich doen gelden.

Van enkele Kerstkaarten hier op de piano krijg je de indruk dat onze vrienden ons een zo-zo jaar toe willen wensen, maar niemand zal dat bedoeld hebben. Misschien is dat wel de geleefde realiteit van het gros van ons westerse beschaafden, maar niet de geliefde of de geloofde.

De jungle of de wilde woeste krachten der ongerepte Natuur waarin ‘we’ ‘vroeger’ leefden, die in sommige delen van onze aardbol nog steeds heersen, hebben plaatsgemaakt voor ‘de beschaving’. Of wat daar voor doorgaat.
Wie nog aan den lijve wil ervaren hoe het voelt om in contact te zijn met de ongepolijste, ongefilterde ruwe kracht van aardse oer wereld, die zal merken dat de wetten daar niets met democratie te maken hebben.
Maar ik moet me nu haasten om te zeggen dat de democratieën, waarvan we zo’n mooi voorbeeld dachten te hebben in de VS, meer op een jungle of een Romeinse arena zijn gaan lijken van vrij worstelen, achterbakse praktijken en kangoeroe rechtspraak dan het dunne laagje schmink (voor de tv) ons wil doen geloven.

De vragen die uit deze overweging als vuurpijlen omhoogschieten, zijn dan ook: hoe zit dat met onze beschaving? Wat mankeert er aan? Wat stelt het voor? Wat bedoelen we er eigenlijk mee? In hoeverre is het een idee, een fantasie, een laagje schmink, een sociaal gedragspatroon?
En wat tref je daaronder aan? Als dat laagje oplost of wordt doorgeprikt onder de invloed van een fikse regenbui of een punaise?

Blijken er dan Principes onder vandaan te komen? Fundamenten? Solide, in de werkelijkheid verankerde Waarden? Die de stormen van tijdelijke modes en trends, idealen en optimistische buien kunnen weerstaan?

De stoomwals van de metastase van modieuze ideeën die we graag aanzien voor de progressie van de moderne tijd, van de grote trek naar de onbelemmerd welvarende, rechtvaardige en glorieuze toekomst, wordt misschien beter in ‘la valse’ van Ravel getoond dan in die van Shostakovitsch.
Zoals het gedoemd lijkt te gaan met de stoomwalsen van ‘beschavingen’, gaan ze na een periode van vooruitgang hun eigen leven leiden (als in de ‘Apprenti Sorcier’ van Dukas) en slaan ze op hol.
Dat gevaar is voor sommigen al jaren kristalhelder.
Voor anderen is er geen vuiltje aan de lucht.

De ene helft van in onze beschaafde westerse samenleving wonenden loopt als een kudde idioten achter de geautomatiseerde Nieuwe Wereld Orde Rattenvangers aan.

De andere helft probeert, tot nu toe haast tevergeefs, de gigantische tredmolen van het zo’n honderd jaar geleden in werking gezette SYSTEEM van in elkaar hakende tandwielen tot terugdraaien te bewegen.

Een raderwerk, als een op hol geslagen ‘Modern Times’ machine van Charlie Chaplin, dat bestaat uit de tandwielen van Techbedrijven, Investeerder-Miljardairs, Hedge Funds, Politici, Massa Media, Corrupte Multinationals, Te-Groot-Om-Te-Falen-Banken, Rechters en Juristen, het Militair-Industrieel Complex, Propagandisten, Lobbyisten, Machtsconglomeraten als de EU, en de Instanthouders van Orde en Gezag als het gerobotiseerde Politie Apparaat, het geprivatiseerde Gevangeniswezen en het op Artificial Intelligence gebaseerde Internationale Surveillance Netwerk.

Is hier iets tegen te doen?

Wees niet ZO-ZO..

Een verstandig Nieuw Jaar toegewenst aan al m'n vrienden en vijanden.

Schrijver: Ton Hettema, 29 december 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 3 stemmen 136Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
31 december 2019
beste olean werkelijk prachtig man
Naam:
Olean
Datum:
30 december 2019
...doch zij die het wisten
en nooit kansen misten
de exclusivisten
op twitter en mail

die zich zelden vergisten
of achter 't net visten
die lieten zich nooit
door een bonnetje kisten

tenzij orangisten
maar ook falangisten
- de rechtsextremisten -
zich vergewisten

van listen en lagen
en lagen en listen
van duizenden
zevendedag adventisten

om maar te zwijgen
van die leninisten
die zich later vergisten
in de maoïsten

als die toch eens wisten
waar new wave holisten
al eeuwen naar zoeken
net als zenboeddhisten

en confucianisten
ik wou dat ik 't wist en
zou ik dan weten
dat ik me vergiste?....

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)