Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een democratie begint geen oorlog, toch?

De Verenigde Staten zijn volgens de inwoners van de Verenigde Staten een democratie. Iran is volgens veel inwoners van Iran een democratie. Wie dus ooit heeft geschreven dat democratieën geen oorlog beginnen met democratieën kan dus nu zijn woorden inslikken.

Of de definitie van democratie zo uitleggen dat tenminste één van beide geen democratie is.

Ik wil nog best een stap verder gaan: beide zijn geen democratie. In Iran is niet iedereen verkiesbaar, want een commissie bepaalt of je mee mag doen met de verkiezingen. Daarmee voldoet het niet aan één van de vijf criteria waar Dahl (1968) een democratie aan herkent. Zo is het de vraag of in de wereld van fake news de kiezer wel een geïnformeerde keuze heeft kunnen maken. Zijn de door kiezers gebruikte nieuwsbronnen in de Verenigde Staten nog wel betrouwbaar?

Dat is een andere vraag of er in de Verenigde Staten betrouwbare nieuwsbronnen zijn. Die zijn er zeker wel. Amerikanen zijn, net als Iraniërs, in meerderheid heel nette mensen. Ze zijn echter wel, net als Iraniërs, mensen die beïnvloedbaar zijn. Veel Amerikanen, zo is genoegzaam bekend, kijken massaal naar Fox News, dat bewust zeer rechts nieuws biedt en dat bewust de campagne van Trump heeft ondersteund. Andere zenders gaven ook veel aandacht aan Trump, omdat zijn campagne zo ongeloofwaardig was, dat iedereen verbijsterd keek en de kijkcijfers van de zender omhoog schoten. Dat heb je ervan als je media commercieel maakt.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd, is de markt niet neutraal en zeker niet (altijd) beter, maar sterk gericht op geld verdienen en dus zijn commerciële media gericht op dat wat aandacht biedt. Daardoor is de Amerikaanse media-volger slecht geïnformeerd. Zij zien een wereld met meer geweld, meer vluchtelingen en meer misdaad dan er in werkelijkheid is. De door velen gebruikte media steunden Trump, bewust of gedreven uit commerciële belangen.

Dus wellicht is het waar dat democratieën geen oorlogen tegen elkaar beginnen. Maar dan moeten we wel stoppen allerlei politieke stelsels democratie te noemen die dat niet (meer) zijn.


Bron: Dahl, R. (1998). On democracy. New Haven: Yale University Press.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 januari 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 1 stemmen 186Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
20 januari 2020
Proost!
Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
18 januari 2020
Ik kan je gerust stellen. Ik kijk nooit Fox-nieuws. Ik lees er wel over.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
18 januari 2020
Ik durf r n fles goed gemberbier om te verwedden dat jij, beste Jan, zelden of nooit naar FOX news kijkt of hebt gekeken, en dat je oordeel alleen berust op horenzeggen, napraten en veronderstellingen die je zijn opgelepeld door je 'betrouwbare, officiële, nieuws' 'vrienden'..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)