Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Voor en na COVID-19

Volgens virologen zijn pandemieën om de zoveel tijd onvermijdelijk. Wel kunnen we voorzorgsmaatregelen nemen die uitbraken minder waarschijnlijk maken.

Als wereldwijde maatregel kunnen we intensieve omgang tussen mens en (al of niet dode) dieren tegengaan. Een verbod op handel in levende of gedode dieren op markten zou een stap vooruit zijn. En er moet rigoureus paal en perk worden gesteld aan intensieve dierhouderij.

Als lessen na de uitbraak/afbouw van het virus hebben we een scala aan invalshoeken die ik nu in willekeurige volgorde - niet uitputtend - zal benoemen.

- Je kunt het zorgstelsel zo inrichten dat er in geval van nood voldoende ic-plekken zijn. Het lijkt me onzin altijd meerdere duizenden ic-plekken te hebben, maar je zou ze wel op korte termijn moeten kunnen inrichten. Personeel van andere afdelingen zou standaard een verkorte opleiding IC moeten hebben genoten voor geval van nood.

- Je moet apparatuur en middelen deels in eigen land of werelddeel kunnen produceren.

- Wellicht is het niet nodig perifere ziekenhuizen te sluiten maar zouden deze in een of andere vorm kunnen dienen als opvangmogelijkheid.

- Laten we met zijn allen meer hygiëne betrachten (b.v. handen wassen na allerlei besmettelijke activiteiten) en laat politici minder handen schudden (Johnson!) maar laat ze zwaaien naar hun onderdanen.

- Maak van nu af aan euthanasie bespreekbaar en uitvoerbaar: niet bij een bepaalde leeftijd (zou leeftijdsdiscriminatie zijn) maar voor een ieder die zeer ernstig aan het leven lijdt.

- Sta niet toe dat politici van de gelegenheid gebruik maken een dictatuur te vestigen: laat b.v. de EG Hongarije tot de orde roepen.

- Voorkom grote inkomensverschillen. Spreid macht en inkomen. Het zijn vaak de armsten die het meest de klos zijn. Kijk naar New York. In Amerika zijn de inkomensverschillen gigantisch en een groot deel van de VS lijkt wel een derde-wereld-land.

- Des te meer pijn doet het als we lezen dat de VS nu 10 miljoen dollar zetten op een Arabisch hoofd om - volstrekt tegen het volkenrecht in – dat hoofd er af te (laten) hakken. Laat de VS eerst maar goed voor zijn eigen burgers zorgen.

- Geef jonge(re) politici de kans. Het is van de gekke dat in de VS 2 oude knarren het tegen elkaar op moeten nemen die beiden al jaren achter de feiten aan lopen.

- Geef onzin-artikelen op (a)sociale media geen kans. Op complottheorieën zit geen rationeel denkend mens te wachten en ze bieden niet het begin van een oplossing. Integendeel.

- Beperk (vakantie)vliegreizen. Zorg voor een goed klimaat.

- Laat politici afgaan op deskundige virologen, zeker, maar laat ze wel het voortouw houden in de afwegingen en beslissingen die ook moeten sporen met allerlei andere overwegingen als gezondheidstechnische variabelen.

Schrijver: Dagschrijver, 12 april 2020


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.5 met 16 stemmen 198Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)