Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waar ligt de waarheid?

Tijdens het onderzoek naar de herindeling van Haren stuit ik op de waarheid.

Er zijn twee stromingen, kan ik al verraden. De ene stroming ziet het als onomstotelijk waar, dat de inwoners van de gemeente Haren zelfstandig beter af zou zijn dan dat ze - zoals nu - met vier dorpen onderdeel zijn van de gemeente Groningen. Deze stroming is ervan overtuigd dat ze belazerd zijn door mensen die de belangen van de inwoners van Haren, Glimmen, Noordlaren en Onnen minder belangrijk vinden dan het belang van het gemeentebestuur van Groningen. Zij weten het zeker. Het zijn voor hen feiten.

De andere stroming is ervan overtuigd dat de belangen van de inwoners van de vier dorpen vele malen beter zijn bediend als het gemeentebestuur aan de Grote Markt is gevestigd. De inwoners kunnen dan gebruik maken van een beter ambtenarenapparaat, want groter en deskundiger, en een krachtiger bestuur, dat tot in Den Haag voor hun belangen kan opkomen. Voor hen is het ook een vaststaand feit. De waarheid.

Er zijn dus twee waarheden. Ik lees nu een boek over de geschiedenis van irrationaliteit, want één van degenen die ik interviewde beweerde dat de leden van het andere kamp irrationeel waren. Zij zouden zich door emoties laten leiden. Dat zou best kunnen, maar de leden van het andere kamp zijn het daar volstrekt mee oneens. Zij vinden dat de leden van het ene kamp juist door irrationele argumenten worden geregeerd. Het is eigenlijk om te lachen als het niet zo ernstig was: ze zijn het erover eens dat de ander dom en onwetend is en eigenlijk alleen maar achter het eigen belang aanloopt. Het is een strijd van de rijken van Haren tegen de arroganten van Groningen. Ze vinden allebei zichzelf de underdog en dat zij zelf onterecht worden behandeld.

De leer van de rede gaat ervan uit dat er één waarheid is. Maar als je in de praktijk kijkt, blijkt die ene waarheid niet vast te stellen. En, daar zijn beide stromingen in de discussie over Haren het ook over eens: de waarheid ligt absoluut niet in het midden!

Schrijver: Jan R. Lønsing, 21 mei 2020


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.0 met 4 stemmen 106Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)