Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Columnisten gewogen

Columnisten in overvloed. Dagbladen, weekbladen, maandbladen, TV-magazines, gespecialiseerde bladen, internetsites: het houdt niet op.

In één blad tref je meerdere columnisten aan. Sommigen schrijven dagelijks, anderen wekelijks, maandelijks of onregelmatig.
Het is onmogelijk op alle bladen geabonneerd te zijn. Hierdoor gaat veel interessant leesvoer aan je ogen voorbij.

Ik pleit voor een website die columns dagelijks bespreekt en beoordeelt. Meerdere met name genoemde redacteuren bespreken de columns, beoordelen ze met 0-5 sterren en voorzien ze van een link, waar dat rechtens is toegestaan.

Mijn bioscoopbezoek pleeg ik na raadpleging van de recensies: 5-sterren films moet ik zien, 4-sterren-films bezoek ik trouw, 3-sterren-films alleen als ik niet beters te doen heb en films met minder sterren vind ik het bekijken niet waard.
In de meeste kranten is het aantal gegeven sterren bij films ongeveer gelijk: kennelijk heerst er onder de filmrecensenten overeenstemming over wat een film de moeite waard maakt.

Geldt dat ook voor columns?
Ik spreek mensen die de columns van Youp (NRC) het geestige einde vinden. Maar een columnist op deze site ervaart Youps bijdragen als tenenkrommend.
En ik sprak een oude dame van 92 die vindt dat Rob Hoogland (Telegraaf) zaken nog zo kras verwoordt. Terwijl ik meende dat Rob al jaren aan het dementeren is: hij had toch al eerder zijn pijlen op de burgemeester van Amsterdam afgevuurd?
Als ik de NRC lees, vind ik de columns van Frits Abrahams vrijwel altijd de moeite waard: vaak onderwerpen dicht bij huis raak beschreven. En dat doet Frits iedere dag: een prestatie.

De politieke columns van Wouter de Winther (Telegraaf) vind ik eng: met sluwe verdraaiingen weet hij overal zijn eigen slinger aan te geven. Goed als tekstschrijver voor Trump of Baudet, niet voor mij als lezer die inzicht wil krijgen in het Haagse gebeuren.
Zijn collega Wiegel is rechter door zee: hij gaat rechts op zijn doel af: progressieven plagen. Kon en kan hij als de beste.

Je kunt criteria opstellen om de columns te beoordelen als:
- Taalgebruik
- Relevantie
- Objectiviteit
- Humor
- Redeneertrant
- Waarheidsgetrouwheid
- etc.

Ook een indeling maken naar soort columns lijkt onmisbaar:
- Politiek (Meeuws) (De Winther)
- Sport (Smeets)
- Entertainment (Youp) (Wiegel)
- Kletspraat (Hoogland)
- Informatie media (Arjen Fortuin: NRC over TV)
- etc.

De columnisten-site.nl: een gat in de markt?

Schrijver: Arthur de Kromme, 30 juni 2020


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.3 met 7 stemmen 484Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)