Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Koninklijke sportbond

DE AFGELOPEN WEEK HIELDEN alle sportbonden hun hart vast. Er hoeft maar een enkele debiel openhartig te worden en er vallen nog veel meer rake klappen. Alsof het allemaal niet genoeg is. Een ongeluk komt zelden alleen: de ledentallen zakken, overal heeft men boter op het hoofd en dan kun je anti-propaganda slecht gebruiken. De focus op oud-turncoach Beltman kon niet op een slechter moment gericht worden.

De wereldturnfederatie roept de gesel- en martelpraktijken over zichzelf af. Damesgymnastiek op topniveau is geen ervaringssport en een leeftijdsondergrens bestaat niet. In de meeste takken van sport worden junioren en senioren strikt gescheiden gehouden en vindt het verlenen van een ontheffing alleen bij hoge uitzondering plaats. Maar coaches van gymnasiastes denken dat ze hun frustraties als mini-dictator tussen de gymtoestellen kunnen uitleven.

Voor kwetsbare onzekere meisjes is het een nachtmerrie als een fanatieke man, op een centimeter afstand, luidkeels verkondigt dat je te dik bent en een trut bent en een slet bent...

Het is lastig om een koninklijke sportbond te zijn. Je gymnasiastes kunnen niet allemaal een Nadia Comaneci of Olga Korbut worden. Het valt wel op dat misstanden bij turnopleidingen telkens in doofpotten verdwijnen. Ook verdachte oefenmeesters in hockey, volleybal, wielrennen en zwemmen werden met naam en toenaam genoemd. Landelijke meldpunten, vertrouwenspersonen, onafhankelijk onderzoek Veilig Sporten, het loopt allemaal vast op formaliteiten, laksheid, zwijgcultuur en het schoonvegen van eigen straatjes.

Hoe kan het dat deze schandalen in de maatschappij spijkerhard worden aangepakt, terwijl effectieve sancties in de sportwereld achterwege blijven? De juristen van sportkoepels verschuilen zich achter onvoldoende aangiftebereidheid en privacybepalingen. De sorry’s van zondaar Beltman hadden alle kenmerken van de laffe goedpraterij van een bijna-gepensioneerde. Hij greep zelfs naar het excuusbegrip ‘opvoedkundige oorvijg’ en vertrok naar Singapore; waarschijnlijk tolereert deze werkgever zijn opvattingen over het pedagogisch klimaat.

KNGU-mevrouw Crijns haastte zich naar het fotomoment, als onderdeel van een charme-offensief: frisse jongedames die van niets weten: ‘dat is allang niet meer zo’. De nieuwe lichting van de nationale turnselectie poseert, in flitsend 2021-tenue en met prodent-lach. De persverklaring gebruikt dat verschrikkelijke werkwoord: ‘wij herkennen ons niet in de Beltman-biecht’.

Schrijver: Ton Mantoua
30 juli 2020


Geplaatst in de categorie: sport

4.3 met 7 stemmen 223Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)