Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De kern van de democratie

Er is één kenmerk van democratie, dat cruciaal is voor het voortbestaan van democratie. Dat kenmerk is, dat periodiek kiezers een leider kiezen en de zittende leider zijn of haar macht afstaat aan degene die gekozen is.

Er zijn allerlei varianten van democratie. De Britten hebben bijvoorbeeld geen vaste termijn, maar als een premier te lang blijft zitten, kan de koningin de premier vragen verkiezingen uit te schrijven. Dat moet de premier dan ook doen. Natuurlijk kan hij weigeren, maar dan houdt de democratie op te bestaan.

Ook kan nergens het hele volk stemmen. Overal moet je oud genoeg zijn en soms mag je niet in de gevangenis zitten en vaak moet je over het goede paspoort beschikken. De administratie van Nederlanders is pas begonnen toen er verkiezingen werden georganiseerd. Vanaf dat moment was het noodzakelijk dat er onderscheid kon worden gemaakt tussen buitenlanders en Nederlanders – al was het maar om te voorkomen dat op de verkiezingsdag ineens allemaal Belgen het land binnen zouden stormen en massaal op de Afscheidingspartij Limburg en Brabant zouden stemmen. Dat vond men in de 19e eeuw geen goed idee.

Nu probeert Trump verkiezingen te winnen die hij niet gewonnen heeft. Hij staat de macht niet af en dit keer is het geen grapje van Herman Finkers (Jean Paul kwam op 15 minuten achterstand binnen, maar hij behoudt de gele trui. Er is met hem gepraat, maar hij behoudt de gele trui), maar het is bittere ernst. Mocht Trump erin slagen de macht te behouden, dan is de Verenigde Staten geen democratie meer.

En daarmee is maar weer eens duidelijk dat democratie staat of valt bij het geloof van mensen in de eerlijkheid van verkiezingen, in de betrouwbaarheid van de instituten en in het vertrouwen dat mensen in hun instituten hebben. Het gaat niet om legers of wapens, maar om vertrouwen.

Zonder vertrouwen is democratie weerloos.

Het vertrouwen dat machthebbers hun macht afstaan.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 7 januari 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 4 stemmen 141Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
8 januari 2021
Klopt, maar het probleem is dat het vertrouwen van de mensen door instanties wordt geschaad. Zo ook in ons land. Zie de affaires van de afgelopen tijden. De democratie wankelt. Hoe het wel moet? Inderdaad ik weet het ook niet, ik constateer slechts en de tijd zal het ons leren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)