Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Haal Nederland van slot: hoppa, ruim baan voor minder kwetsbaren

Geleerde vrouwen en mannen in allerlei beroepsgroepen- waaronder economen en artsen- komen met plannen om Nederland te ‘heropenen'. Ze willen stoppen met de avondklok en andere ingrijpende en vrijheid beperkende maatregelen. Dan wordt het allemaal beter in dit geteisterde land. Dan wel mogen de oudere kwetsbaren op toegemeten tijden winkelen en ergens verblijven binnen nadere criteria. Zo krijgen jongere mensen die minder last hebben van het rotvirus, eindelijk meer ruimte om uit hun benarde isolement te komen en zo depressie en frustratie fors te verminderen. Dit betekent dat in ieder geval de babyboom generatie ver verwijderd zal zijn van de vrijheidsidealen uit hun jeugd in de jaren zestig en zeventig. ‘Gaan we ouderen dan in soort reservaten stoppen?’ Aldus top ziekenhuisbestuurder Marcel Levi vanuit Londen.

Al sinds het begin van de pandemie is er gehakketak over plaats en positie van ouderen. Velen van de naoorlogse generatie worden gestigmatiseerd met het etiket ‘kwetsbaren’. Voor een deel is dat ook werkelijk zo. Echter een groter deel van deze ‘boomers’ is nog aardig vitaal en is via vrijwilligerswerk en frequent inspringen met oppassen op kleinkinderen, een niet zomaar weg te zetten factor in de economie en het welzijnsdeel van de samenleving. Zeker, er zitten bofkontjes bij die met overwaarde van hun huis en redelijke banen nogal eens irritant zich manifesteren. ‘De huizen in mijn straat zijn zoveel meer waard geworden man! Kijk, het te koop staande huis van onze buurman qua vraagprijs drie keer over de kop. Niet normaal, maar ja bij verkoop doe ook ik wel mee met de stroom.’ Anderen hebben minder geprofiteerd van de stijgende welvaart in de laatste vijftig jaar.

Feestvieren heeft deze generatie volop kunnen doen. Dus zo erg dat het door omstandigheden wat minder ‘genieten’ is, is geen probleem. Die hele leeftijdsgroep is sowieso doortrokken van reizen, genieten, vrijheid, thuis kunnen werken, boeken lezen, musea bezoeken, en met de camper op stap. Ja, wat moet je anders met je spaargeld en niet uitgegeven bedragen aan fijn de wereld rondreizen. Aan de andere kant hebben deze ouderen ook hard gewerkt. Heel prettig natuurlijk, maar het kon ook omdat de werkgelegenheid merendeel riant was in hun opgroeiende jaren. Dus mag de conclusie zijn: jullie hebben je tijd gehad. Houd je op afspraak gedeisd en biedt zo meer ruimte voor de jongere mensen om te ‘genieten’, te reizen, gezamenlijk te studeren en elkaar te ontmoeten. De vraag rijst natuurlijk wel wie eigenlijk bepaalt of ouderen voor een deel ‘hun tijd hebben gehad’. En hoe sociaal en solidair deze zienswijze is.

Schrijver: Freek Berglust
Inzender: Karel Jong, 20 februari 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 8 stemmen 436Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
23 februari 2021
Enkele prominenten hebben zich al weer teruggetrokken uit deze club. Mogelijk geschrokken van de reacties hier en daar. Zo ook afgelopen Zondag met Lubach, die gelukkig op geheel eigen wijze teksten, beloftes en redeneringen kan doorprikken. Daar is veel behoefte aan. Waarom? Omdat het barst van de opvattingen en woordenstromen. Zelf zo intens, dat de baas van de ministers ongehinderd kan sussen, smoezen, draaien en overal mee wegkomen. Ondanks alle tegensprekende slimmerds.
Naam:
J de Groot
Datum:
22 februari 2021
Een toontje -Hoger of -Lager?
De tijd zal het leren; als....ja als?!
Naam:
Freek Berglust
Datum:
21 februari 2021
Beste J. de Groot, inderdaad, wat de toekomst brengen moge. Zeker weten dat de jongeren van nu de oudjes zijn van de toekomst. Of dan op gaat: 'Zo de ouden zongen, zo piepen de jongen?'
Naam:
J.de Groot
Datum:
20 februari 2021
Inderdaad, maar de toekomst zal nog wel meer in het verschiet hebben op dit gebied,
en ook de jongeren van nu, zullen straks de ouderen zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)