Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rutte en Jetten in de fout?

Wat bewoog Mark Rutte (VVD) - schijnbaar vanuit het niets - in verkiezingstijd te roepen dat de nieuwe kerncentrale wel in Groningen kan komen?
Weinig Groningers zullen Mark hiervoor dankbaar zijn en daarom op zijn partij gaan stemmen.

Natuurlijk: een diepgaande discussie over voor- en nadelen van kernenergie is acceptabel, mogelijk wenselijk of wellicht zelfs noodzakelijk in de 21e eeuw willen we de doelstellingen rondom de stikstofuitstoot kunnen halen. Maar waarom nu? Zal Mark denken: ik stoot enkele honderdduizenden Groningers hiermee voor het hoofd maar vele miljoenen andere Nederlanders halen opgelucht adem omdat de nieuw te bouwen kerncentrale (geschatte kosten > 10 miljard) niet in hun achtertuin komt?

En wat bewoog Rob Jetten (D66) te roepen dat hij niet op de lijstaanvoerder Sigrid Kaag gaat stemmen? Gebrek aan historisch besef? Iedereen boven de 40 kan zich levendig herinneren hoe Lubbers destijds het pluche onder de premierzitting van Brinkman vandaan griste door te verklaren dat hij niet op lijstaanvoerder Brinkman ging stemmen maar op nummer 3 van de lijst. Exit Brinkman. En de glorietijd van het CDA was verleden tijd.

Tot nu toe maakte Rob Jetten een buitengewoon goede indruk op mij: verbazingwekkend hoe hij na een aarzelend begin als fractieleider (repeterende, ingestudeerde antwoorden op vragen bij zijn aantreden) in alle debatten in de Kamer fier overeind bleef en allengs aan gezag wist te winnen.

Vooralsnog kan ik geen verklaring vinden voor zijn ondermijnende quote: toch hopelijk geen kinnesinne omdat Kaag zijn functie zonder slag of stoot overnam? Of wellicht dat hij enigszins in paniek is geraakt door het groeiende succes van VOLT: zeg maar het op Europees vlak en in alle Europese naties van de EG vertegenwoordigde equivalent van D66. Of is het zelfs een (onbewuste) poging het nationale D66 op te blazen en op te laten gaan in het internationaal aan de weg timmerende VOLT?

Schrijver: Arthur de Kromme, 2 maart 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 413Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
3 maart 2021
Ik stem nooit op lijsttrekkers, want die krijgen toch altijd teveel stemmen.
Naam:
Artur de Kromme
Datum:
2 maart 2021
Hugo de Jonge voegt zich in het rijtje van niet-op-de-lijsttrekker-stemmers.
Kinnesinne?
Juist nu het niet nodig is en Hugo met stip verschijnt in het linkerrijtje van de Europese lijst van inentingen...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 maart 2021
Twee honden vechten om een been en Sigrid Kaag gaat er mee heen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)