Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

'BLIJF GEZOND!' klinkt irritant dwingend

Na mailberichten, appjes of telefoontjes schreeuwen of fluisteren wij elkaar in miljoenenvoud toe: ‘Blijf gezond’. Hartelijk bedoeld. Maar op zwakke momenten ervaar ik deze wens regelmatig als vervelend en nogal dwingend. Hoezo moet dit als een bevel klinken, terwijl medemenselijkheid de basis is voor deze wens? En hoe kijken de vele Corona zieken, en zieken door uitgestelde zorg hier tegenaan? Ook hier lijkt gezondheid vooral een kwestie te zijn van netjes maatregelen volgen en anderen niet in gevaar brengen door achteloos met slecht zittende mondkapjes de buurtsuper door te struinen. Kortom: je hebt veel, zo niet alles in eigen hand. Het sympathieke ‘bevel’ om gezond te blijven past met een beetje fantasie in de trend van het politieke klimaat van de afgelopen jaren. Daarbij was en is zelfredzaamheid en ‘eigen broek ophouden’ kenmerkend voor deze visie op de samenleving.

Intussen verbijten de oudere en jongere pechvogels met ‘onderliggend lijden’ zich over de slecht te volgen vaccinatie strategie. En stijgt hun nervositeit. Alleen al omdat welke prik dan ook voor een groot deel het dodelijke karakter van de ziekte lijkt weg te halen. Dus ‘snakken’ velen in deze kwetsbare categorie naar de beloofde prik, mits zij daarvoor kiezen. Ook hier geldt: de planners en zorgmedewerkers werken voor en achter de schermen keihard. Of het planmatig zo doelmatig mogelijk gebeurt, weet ik niet. Deskundigen roepen in de media over slechte coördinatie en verwijzen dan naar het leger waar alles efficiënt en goed is qua logistiek. De Mexicaanse griep van jaren geleden is daarbij het vaak geroemde voorbeeld van goed militair georganiseerde landelijke vaccinatie. Maar of die griep te vergelijken is met de situatie door Corona en de mutanten, valt te betwijfelen.

Hoe dan ook heeft de zeer goed bedoelde wens: ‘Blijf gezond’ meer kanten dan op het eerste gezicht lijkt. Misschien is het ouderwetse ‘Wees voorzichtig’ nog het minst beroerde, wat mij betreft.

Schrijver: Richard Bahl
7 maart 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 10 stemmen 252Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Richard Bahl
Datum:
8 maart 2021
Via het RIVM is na te gaan wanneer wij aan de beurt zijn voor een vaccin. Zo begrijp ik uit het dashboard. Maar, er zijn zoveel mitsen en maren, dat het helaas nog weinig zeker lijkt. Om niet (weer) van foute beloften te worden beschuldigd, staan er nu een reeks van voorwaarden gemeld, zoals een correcte leveringsdatum. Dus nog maar even voorzichtig blijven. Tenzij u met redenen onbevreesd kunt zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)