Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waarom kies jij?

Vandaag heb ik waaromkiesjij.nl eens geprobeerd. Dat leverde een kort gesprek en een leuk gesprek op.

De bedoeling is dat je anoniem of onder een al dan niet verzonnen naam binnenkomt en een politieke partij kiest. Vervolgens word je gekoppeld aan iemand en krijg je een stelling uit de stemwijzer. Daarover kun je dan in debat.

Eerst trof ik “Naam” die voor de Partij voor de Dieren koos. Dat gesprek wilde niet vlotten en we waren dan ook snel klaar. Ik dacht nog, van ja, zo stelt het weinig voor.

Maar daarna trof ik Anna Hartje – dat laatste had ze als symbool aan haar naam toegevoegd. Dat werd een best gezellig gesprek. Zij koos voor Jong, een partij waarvan ik nauwelijks wist dat hij bestond en waar ik zeker niet voor zou kiezen. Daar ben ik niet alleen te oud voor, maar vooral stem ik bij voorkeur niet voor partijen die voor mij zijn. Ik wil partijen die voor ons allen zijn. Met een voorstelling van de ideale samenleving.

Zo kom ik uit op de PvdA. Dat is overigens niet de PvdA van vandaag, maar die van Den Uyl. Dus een PvdA die nog sociaal is en niet minder aandacht heeft voor lhbti en andere modeverschijnselen. Natuurlijk ben ik ook tegen discriminatie, maar ik geloof dat die minder wordt als we een samenleving hebben waar iedereen zich in thuis voelt. Dan laat je meer toe en dan discrimineer je minder het vreemde.

Dus niet al te zeer iedereen straffen die geen excuses biedt voor slavernij, maar alleen slavenhouders. Niet mensen die trots zijn op een verleden hoef je niet te straffen als ze op zijn minst de nare kantjes ervan niet over zouden willen doen.

Want Nederland is niet alleen rijk geworden van slavernij, maar ook van uitbuiting van armen en anderen misdaden tegen de mensen.

Maar tot zover mijn denken over de PvdA. Het gesprek met Anna was best aardig. Gaandeweg noemde ze mij een baby-boomer, omdat ik zei dat ik principieel niet op 50 Plus of Jong stemde, maar dat vergeef ik haar (ik ben een post- baby-boomer). We hebben het niet alleen over de stellingen gehad, waar we het overigens vaak eens waren, maar ook over onze kijk op de samenleving en mijn kijk op de jeugd van tegenwoordig.

Aan het eind noemde ze me wijs. Dat is natuurlijk ook zo, maar ik vind het wel leuk dat er iemand in de wereld is die dat tegen mij zegt. En ik noemde haar optimistisch. Al complimenterend zijn we verder onze saaie dag in gegaan.

Mijn keuze is niet veranderd, maar die van haar misschien wel. Maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om kennis maken en respect. Ik voor Anna Hartje en Anna Hartje voor mij.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 maart 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 4 stemmen 191Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)