Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Qatar

Er gingen tot nu toe 6.500 mensen dood omdat ze gingen werken aan de voorbereidingen van een voetbaltoernooi in Qatar. De wereldkampioenschappen voetbal. Ze gingen vooral dood door bizar slechte werkomstandigheden. Of dit een historisch record is – ik weet niet hoeveel mensen aan de piramiden overleden – geen idee, maar het is een absurd hoog aantal.

Geen wonder dat er mensen zijn die vinden dat we het toernooi moeten boycotten. Nu denk ik dat we geen keuze hebben, want zonder Ronald Koeman als coach gaan we ons niet kwalificeren, maar stel als dat wel gebeurt. Zou er dan één haar op één hoofd van een KNVB-official aan denken om te gaan boycotten? Of één haar op het hoofd van één van de voetballers? Ik denk het niet. Ik denk dat niemand de feestende massa wil beletten om zich dronken te hijsen en niemand durft voetbalminnend Nederland tegen te houden om toch te gaan. Dus het elftal gaat. En heel veel supporters gaan ook.

En dan gaan ze misschien uit protest een LHBTI-regenboogbandje dragen, heb ik gehoord. Maar hoeveel van die 6.500 mensen zouden zich herkennen in zo’n bandje? Hoeveel familieleden die thuis misschien toch kijken, zullen denken, voor onze overleden zoon, man of vader dragen die voetballers een LHBTI-bandje? En zouden ze denken dat hun overleden zoon, man of vader dat op prijs zou stellen? De meeste arbeiders hebben geen LHBTI-achtergrond en velen zullen het zelfs verafschuwd hebben, vrees ik. Ze komen uit landen waar het met de LHBTI-discriminatie nauwelijks minder erg is dan in Qatar! Je pest niet alleen de elite van Qatar met zo’n bandje, maar ook de familie!

Nee. Als je dan toch een bandje om doet, doe dan een zwart bandje om. Een rouwbandje. Een bandje niet om een mensenrecht te gedenken, maar om de doden te gedenken. LHBTI is helaas ook politiek. Rouw is overal gelijk.

En met een rouwbandje wijs je als voetballer, als land, elke keer weer naar de schande waar je zelf aan meedoet door er te zijn.

Goed wordt het nooit. Juichen kan eigenlijk niet. Juichen is juichen op een graf. Feesten is feesten op een graf. Een LHBTI-bandje om doen is een politieke strijd op een graf. Goed wordt het nooit en dan past alleen rauwe rouw.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 18 maart 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 183Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 maart 2021
Qatar grenst aan de Ver. Arab. Emiraten, waar prinses Latifa al-Maktoum gevangen wordt gehouden. Die hele regio deugt niet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)