Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Als ‘Niet-Thuiswerkers’ Gaan Staken

Maak beleid tegen de scherpere tweedeling in de maatschappij van bofkontjes versus pechvogels die de gepredikte zelfredzaamheid van Rutte helaas niet aankunnen. Dat hoopten kiezers die de last van hoofd boven (duur) water houden elke dag aan den lijve ervaren. Maar Nederland koos anders. Daarom fantaseer ik tijdens deze pandemie over staken door alle mensen die niet thuis kunnen werken. Zoals: vuilnismannen, schoonmakers, verpleegkundigen, politie, vrachtwagen chauffeurs, vakkenvullers, callcenter medewerkers, GGD-medewerkers, plantsoenen diensten, GGZ-medewerkers, artsen, laboratorium personeel, dijkbewakers, brugwachters, buschauffeurs, taxi chauffeurs, en leraren.

Naast de tweedehands camper of geboekte vakantiereis is er in Coronatijd een ander aspect om je fijn te onderscheiden. Dit door op spaarzame, uiterst dunbevolkte verjaardagen, met hardop uitgesproken tevredenheid constateren, dat jij al lang thuis werkt. Dat moet maar kunnen. Is dat geen bepaalde luxe? Beeldscherm en zoomvergaderingen horen daarbij. En klagen over pijn in nekken vanwege staren op schermen. Maar ja, aansturen, opdrachten geven, controleren, analyseren en uitzoeken, dat kan digitaal. Aldus ontstaat er in zekere zin een kaste van ‘thuis kunnen werkers’. Met daarnaast een flinke groep die voor ons aller heil elke dag de deur uit gaat. Zodat wij ’s avonds het geharrewar op televisie kunnen zien van de politici.

Deze dames en heren van de politiek moesten overigens tijdens de campagne er ook op uit. Al was het maar om voor camera en beeldscherm herhalingen van zetten te doen over zogenaamde doorbraken in bekende riedels. Intussen deden wij de deur open voor de pakjesbezorger en zetten wij de geleegde vuilcontainer weer bij huis. Thuiswerkers mogen zich dus wat mij betreft realiseren, dat velen niet de gehele dag thuis hun werk kunnen doen. Nederland zou donders snel op de rug liggen als de buitenshuis werkers een dag zouden staken. Het klinkt geweldig interessant als je meldt, dat jij thuis werkt sinds de uitbraak. Een soort borstklopperij daarbij past niet. De realiteit is immers ook, dat de samenleving vooral door draait door de inzet van werkers buitenshuis.

Schrijver: Karel Jong, 20 maart 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 11 stemmen 333Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
23 maart 2021
Helder, duidelijk en To The Point.
Naam:
Karel Jong
Datum:
23 maart 2021
Mensen met minder inkomen, opleiding en kleinere leefruimte, sterven twee keer zo vaak aan Corona vergeleken met de meer hoog opgeleiden, ofwel de meer bofkontjes in de samenleving. Deze toch wel schokkende conclusie meldt dagblad Trouw vanmorgen op een voorpagina verhaal. Deze gegevens zijn boven water gekomen na onderzoek. Deskundigen leveren in het artikel commentaar.

Voor mij onderstreept dit gegeven, dat de scherpe tweedeling van pechvogels en bofkonten nare effecten oplevert. Misschien geen nieuws. Maar Corona legt dit weer eens onbarmhartig bloot. Niet dat de kiezers ervan wakker liggen. Immers, de meerderheid koos voor voortzetting van het kabinetsbeleid. De afgetreden regeringsploeg werd nauwelijks afgerekend vanwege de nodige ernstige fouten in de opeenvolgende kabinetten. We zijn op het wereldtoneel een rijk, gelukkig en welvarend land. Intussen lijkt de werkelijkheid achter deze gouden rand minder fraai. Wie erover klaagt is een zeur. Of levert via een partij zetels in.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)