Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Fractiedicipline is verboden!

Het is altijd verhelderend om met een intelligent persoon te spreken, die ergens niets vanaf weet. Zo sprak ik laatst met een vriendin over de fractiediscipline. Ze begreep er niets van. Aan de ene kant is er het zogenaamde dualisme, vroeg ze, en aan de andere kant maakte het laatste kabinet Rutte in het coalitieoverleg, voorheen het torentjesoverleg en wie weet hoe het daarvoor allemaal heeft geheten, afspraken over hoe fracties bij bepaalde zaken zouden gaan stemmen.

De uitkomst van die overleggen is dat de coalitievoorzitters naar hun fracties gaan om ze te vertellen wat ze bij voorstel X of bij voorstel Y gaan stemmen.

Dit mag dus niet. Kamerleden en ook Statenleden en Raadsleden stemmen volgens de grondwet zonder last. De fractievoorzitter mag dus wel zeggen wat hij is overeengekomen met de andere fractievoorzitters, hij mag beargumenteren waarom het goed is om deze lijn te volgen, maar hij mag zijn fractiegenoten niet dwingen. Maar in het Nederlandse politieke stelsel doet elke partij het. Zelfs oppositiepartijen stemmen in de regel dat wat de woordvoerder voorstelt en wat de fractievoorzitter namens de hele fractie besluit. Er wordt dagelijks een hele boterberg naar Den Haag gereden om ervoor te zorgen dat alle politici voor dit ene fenomeen voldoende boter op hun hoofd hebben.

Mocht één lid toch iets anders willen stemmen, dan wordt hij of zij meteen onder druk gezet. Als argumenteren niet helpt, zijn er strafmaatregelen mogelijk zoals de verwijzing naar de achterbankjes, het dreigen met geen plek op de lijst bij de volgende verkiezingen en het afnemen van woordvoerderschappen. In het uiterste geval kan iemand de fractie worden uitgesmeten.

Deze maatregelen worden echter uitsluitend in uiterste nood als dreigement ingezet. De groepsdruk is in de regel voldoende. Niemand wil een paria van welke groep dan ook zijn en politici willen geen paria van hun fractie zijn.

Politici wordt geleerd dat fractiediscipline noodzakelijk is voor het behoud van politieke macht. Die politieke macht kan de politicus zelf ook weer gebruiken als hij of zij met een voorstel komt. Fractiediscipline is dan ook een goudomrande regel voor elke fractie.

En zo weet bijna niemand meer dat het verboden is.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 1 mei 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 130



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)