Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Pestterreur op de werkvloer

Nota bene het kantoor van landsadvocaat Pels Rijkcken lijkt volgens NRC Handelsblad van 3 november 2021 een ware broedplaats van lelijke intimidatie, scheldpartijen, treiterijen, discriminatie, en beroerd en lomp leiderschap. Of ik verbaasd ben? Niet echt. Al lang is ook uit onderzoek wel bekend, dat wat betreft pesten en machtsmisbruik op de werkvloer Nederland zo’n beetje aan de top staat in Europa. Na reeksen van goed onderzochte misstanden als gevolg van verkeerd of onheus beleid, kan deze onthulling rond een topkantoor van juristen er ook nog wel bij.

Spreken wij bozig over de overheid als vijand van de burger, dan hoop je er nog op om in dit stelsel recht te kunnen halen. En aldus - ondanks alles- mogen wij vertrouwen op de Nederlandse rechtsstaat. Zeker, vergeleken bij zeer corrupte en slecht geleide landen valt het nog mee. Maar bij nadere beschouwing brokkelt de reputatie van Nederland in rap tempo af door ondemocratische processen en het negatieve imago van een belastingparadijs voor de rijken. En nu dan de terreur op de werkvloer. Met als akelig voorbeeld niet de pesterij in een koekjesfabriek, maar beroerde signalen over het sociale klimaat bij de Landsadvocaat. Gekker moet het toch niet worden.

Zo vechten wij al jaren tegen pesten op de basisschool en in het voortgezet onderwijs. Dankzij de sociale media zijn er nu nog meer mogelijkheden om treiteren tot laffe kunst op te krikken. De gevolgen zijn - zoals bekend - ingrijpend voor de slachtoffers. Ondanks protocollen en overleggen op tal van niveaus, gaat dit pesten nog steeds door. Helaas melden media bij incidenten ook berichten, dat docenten, medezeggenschapsraden en de schoolleiding daarbij van niets wisten. Zo kunnen kinderen erg lijden in alle eenzaamheid om te proberen deze pestterreur te overleven. Slachtoffers van langdurig pesten lopen zo mentale schade op, wat kan doorwerken in hun latere functioneren.

Na school en verdere studie gaan onze kinderen werken in allerlei organisaties en bedrijven en op alle niveaus. Dan denk je van deze specifieke pesterij verlost te zijn. Mooi niet, omhoog gevallen managers, jaloerse collega’s, laffe medewerkers, de slecht gehumeurde chef, allen kunnen ook op de werkvloer hun quasi macht negatief uitoefenen. Of dit typisch Hollands is, weet ik niet. Maar lompheid, botheid en verheerlijkte directheid horen toch wel bij onze stijl. Een fijne universiteit, een beschaafde hockeyclub, de keurige tennisclub, de beste middelbare school, het blijken geen garanties voor een fatsoenlijke sfeer op kantoor of in het bedrijf. Hoewel er uiteraard op zich ook voldoende goede voorbeelden bestaan.

Lees niettemin in NRC Handelsblad over angst en intimidaties op een zogenaamd deftig kantoor. Mag het daarom eens tijd worden voor accent op andere eigenschappen als: beheersing, stabiel humeur, en fatsoenlijke omgangsvormen? En zorg dan tevens voor betere selectie van leidinggevenden. Opdat dan machtsmisbruik minder kans krijgt. En dat niet, bij voorbeeld, het sterk wisselende humeur of machtswellust van baas of bazin of van de collega de verwoestende sfeer op het werk bepaalt.

Schrijver: Freek Berglust
5 november 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 4 stemmen 462Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
8 november 2021
Als deze vorm van 'pesten' deels voortkomt uit vroegere ontgroeningsrituelen bij studentenclubs, dan is dat slecht nieuws. Het betekent evenzo goed, dat de vaak ingrijpende en verwoestende gevolgen van dat soort praktijken in latere werksituaties persoonlijk leed en extra kosten veroorzaken. Dat beweerd wordt, dat deze vorm van 'hard maken' en op weerstand testen goed is, staat daarmee in geen enkele verhouding. Zwaar korfballen in de regen is ook een test voor volhouden of beproeven op weerstand. Ik noem maar wat. Pesten en vernederen mogen wat mij betreft absoluut geen middelen zijn voor welke doelen dan ook.
Naam:
M. Feith
Datum:
7 november 2021
Fraaie analyse van Berglust.
Zou het kunnen zijn dat deze vorm van 'pesten' op advocatenkantoren overgewaaid is van ontgroeningsrituelen bij traditionele studentenroeiverenigingen? Dit soort gebruik / misbruik maken van jonge instromers zien we b.v. ook in academische ziekenhuizen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)