Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wat Putin zegt zonder dat hij het zegt

De Russische tsaar Vladimir I, ook wel Putin genaamd, legt uit wat er gebeurt als Oekraïne lid wordt van de NAVO. ‘Het land komt', aldus de vertaling, 'vol te staan met wapens'. Moderne raketsystemen net als in Polen en Roemenië, want niemand kan dat dan tegenhouden. Stel je voor dat Oekraïne de Krim binnenvalt – dan ik heb het dan niet over de Donbass. De Krim is een soeverein Russisch territorium, dat staat volgens ons vast. Stel je voor dat het NAVO-lid Oekraïne de Krim binnenvalt. Moeten we dan dus oorlog voeren tegen de NATO.’

Zo’n toespraak, gehouden staande naast Orban, de dictator van Hongarije dat wel NAVO-lid is, houdt Vladimir I tegenover de verzamelde pers – Westers, Oekraïens en Russisch. Vladimir lijkt de redelijkheid zelve, want het gaat immers niet aan dat de NAVO soeverein Russisch gebied binnenvalt. Het is duidelijk dat Oekraïne dus nooit lid van de NAVO mag worden. Toch?

Maar wie oplet, hoort dat Vladimir onzeker is. Als hij echt vindt dat het buiten kijf staat dat de Krim soeverein Russisch gebied is, zou hij dat niet hoeven zeggen. Dan waren de woorden: ‘de Krim is een soeverein Russisch territorium, dat staat volgens ons vast’ overbodig. Maar hij zegt het wel. Door het te zeggen erkent hij dat een andere zienswijze mogelijk is, ook al probeert hij de wereld er steeds van te overtuigen dat de Krim Russisch is. Nu zou je kunnen zeggen dat hij het voor de domme Westerse pers zegt. Maar dan moet u ook op het tweede deel van de zin letten: ‘dat staat voor ons vast’. Hij erkent daarmee dat er mensen zijn voor wie het niet vast staat. Dat hij als tsaar niet de meningen van iedereen beheerst. Herhalen, moet u weten, toont onzekerheid. Vladimir is onzeker. Hij probeert te doen alsof hij het terloops zegt, maar hij zegt het aarzelend. Hij struikelt bijna over zijn woorden.

Maar om nu de vlag uit te hangen dat Vladimir onzeker is, is te vroeg. Onzekere mensen zijn juist gevaarlijker dan mensen met zelfvertrouwen. Onzekere mensen denken dat ze moeten toeslaan voor de ander toeslaat. Vladimir weet dat zijn Russisch rijk is gebouwd op de grondstoffen die hij voor weinig geld over de wereld verkoopt en dat hem en zijn compagnons veel geld oplevert en dat de staatskas spekt zodat hij niet afhankelijk is van de Russische middenklasse en dus de macht van de Russische massa. Vladimir weet dat zijn macht steunt op het geld van Europa, dus hij is zenuwachtig. Hij probeert zijn invloedssfeer uit te breiden, terug naar de Koude Oorlog grenzen, maar dan zonder met de NAVO in oorlog te raken. En dus elke beweging van de NAVO zijn richting op probeert hij met hand en tand tegen te werken.

Dat is wat hij al jaren doet. Georgië binnenvallen, Moldavië destabiliseren, De Krim veroveren en Oekraïne onder druk houden met de Donbass. Het westen probeert hij ook al jaren te destabiliseren door de Brexit-campagne en de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, allerlei rare bewegingen te steunen en bondgenoten te zoeken zoals Le Pen in Frankrijk, Baudet in Nederland en Orban in Hongarije. Dat heeft succes, maar hij blijft onzeker. Hij blijft aarzelen om het gewonnen terrein als het zijne te noemen, ook al vindt hij dat hij alle recht heeft.

Daarom ben ik ook onzeker over de situatie in Oekraïne. Maar gelukkig heb ik geen tanks of moderne raketsystemen om een oorlog te beginnen.

p.s.: de selectie van angst voor de NATO is natuurlijk ook opvallend. Orban, Vladimirs vazal, mag tijdens dit toespraakje als decor dienen voor de strijd tegen de rest van de NATO.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 3 februari 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 130Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)